Tickets
Shop
Nieuws 20 okt 2020

Slijmbeursontsteking houdt Letitia de Jong van NK

Een flinke tegenvaller voor Letitia de Jong aan het begin van het schaatsseizoen. De 27-jarige Friezin zal over een dikke week niet van de partij zijn bij de Daikin NK Afstanden in Heerenveen. Een slijmbeursontsteking bij de heup houdt de rijdster van Team IKO meerdere weken aan de kant. "Het is al jaren een zwakke plek."

Het is niet de eerste keer dat De Jong met een dergelijke 'overbelastingblessure' te maken heeft, vertelt ze vanuit Heerenveen via een Zoom-gesprek. In een tijdsbestek van vier jaar is het al de zesde keer dat de blessure aan de heup zich opspeelt. "Het is een vicieuze cirkel. Als je het een keer hebt gehad, wordt de plek steeds zwakker en gevoeliger en komt het steeds sneller terug. Een operatie wordt me niet aangeraden, dus vandaar dat ik een injectie heb gehad die de ontsteking moet doen verdwijnen. In combinatie met rust is dat de theorie die ervoor geldt", legt De Jong uit.

In juli krijgt ze voor het eerst (sinds lange tijd) last van haar heup en weet ze meteen dat het om een slijmbeursontsteking gaat. Een injectie zorgt ervoor dat ze snel weer kan beginnen met trainen, maar achteraf blijkt ze 'net iets te snel' te zijn begonnen. In september komt de pijn namelijk weer terug en krijgt ze een nieuwe injectie. "Ik heb er bewust voor gekozen om het nu écht rustig aan te doen en me in eerste instantie op eind december (WK kwalificatiemoment) te richten", vervolgt De Jong. "Aangezien de World Cups toch geschrapt zijn, was het ook geen voorseizoen om veel concessies te doen."

Voor De Jong betekent het in ieder geval dat ze de NK Afstanden van volgend weekend aan zich voorbij moet laten gaan en dat ze twijfelachtig is voor het NK Sprint eind november. Of de tweevoudig Nederlands kampioene aan het sprintvierkamp zal deelnemen, zal afhangen van het herstel. "Alle keuzes die ik nu maak, staan in het teken van eind december. Mocht ik me vlak voor het NK Sprint goed voelen, doe ik mee, maar het is niet een toernooi wat ik ten koste van alles moet halen. Stel dat de blessure nog niet helemaal over is en ik ga tóch starten, dan wordt het heel gevaarlijk voor de rest van het seizoen."

Ondanks haar 'vervelende blessure' is ze blij dat er volgend weekend gestreden kan worden om de nationale titels. Volgens de Friezin is het verstandig dat de KNSB in samenwerking met House of Sports de kalender heeft omgedraaid. "Een atleet heeft een doel nodig om naartoe te werken, dus wat dat betreft is het goed dat je competitie hebt en dat het schaatsen in een pre-olympisch seizoen in beeld blijft", beweert De Jong, die van harte hoopt dat de WK Afstanden in Peking overeind blijven. "Op dit moment ga ik ervan uit dat het doorgaat, maar het zou me niet verbazen als er nog het een en ander gebeurt."

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan