Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2020

Kampioene Kok maakt verwachtingen waar: 'Ben blij dat het gelukt is'

Femke Kok en Marrit Fledderus beklommen vorig jaar bij de junioren veelvuldig samen het podium. Op de Daikin NK Afstanden deelden de Friezinnen die vreugde zaterdag wederom met elkaar. Kok veroverde haar eerste Nederlandse titel op de 500 meter en werd in Heerenveen geflankeerd door Jutta Leerdam en Fledderus.

Foto : Soenar Chamid

In aanloop naar de Daikin NK Afstanden werden de hoge verwachtingen voor Kok als 'zekerheidje' voor de titel aangewakkerd met een tijd van 37,55 in een trainingswedstrijd in Thialf. Bij Team Reggeborgh, de ploeg waarvoor ze sinds dit seizoen rijdt, sloeg het coronavirus echter toe. Kjeld Nuis testte positief en het hele team ging uit voorzorg tien dagen in quarantaine. Kok miste het ijsgevoel, maar in de trainingen ging het afgelopen week steeds beter.

"Voor mij is het net op tijd goed gekomen", concludeert Kok, met de gouden medaille om haar nek. De 20-jarige Friezin dook zaterdag als enige onder de 38 seconden. "Veel mensen verwachten dat je dit zo even doet. Maar als het zo makkelijk was, had iedereen het wel gedaan. Ik ben heel blij en opgelucht dat het is gelukt om de titel te winnen. Dit is wel het mooiste wat ik kon doen."

Last op schouders
Vorig seizoen was Kok als juniore de verrassende nummer drie op de NK Afstanden en het NK Sprint, nu stond de eerstejaars seniore als favoriet aan de start van de 500 meter. "Hiervoor waren de seniorenwedstrijden mooie extraatjes. Nu lag er best wat druk op mijn schouders, maar ik heb de zenuwen uiteindelijk aardig onder controle kunnen houden."

Kok reed twee keer exact dezelfde tijd (37,88) en was daarmee een stuk sneller dan titelverdedigster Jutta Leerdam (38,18 en 38,01). Maar de omlopen voelden allebei anders. Bij de eerste race ging Kok na een goede opening te gehaast rijden. In de tweede manche was de start juist slecht door een punt in het ijs, maar verliepen het rondje en de kruising veel beter. "De goede combinatie lukte vandaag nog niet", glimlacht ze, "maar ik heb niets te klagen."

Foto : Soenar Chamid

Op het podium stond oud-teamgenoot Marrit Fledderus naast Kok, zoals afgelopen seizoen bij de junioren vrijwel altijd het geval was. De 19-jarige Fledderus pakte nu verrassend het brons achter Leerdam. "Harstikke mooi dat Marrit op het podium staat", vindt Kok. "We hebben vorig jaar alles samen en vaak ook tegen elkaar gereden, en we waren kamergenoten. Vandaag zagen we elkaar eigenlijk voor het eerst weer met de warming-up. Dat voelt meteen vertrouwd."

Op televisie
Fledderus luisterde haar eerste NK-medaille bij de senioren op met twee persoonlijke records. Begin deze maand scherpte ze in Inzell haar snelste tijd op de 500 meter al aan tot 38,46. "Aan het begin van dit seizoen had ik nog 38,75 staan en nu rijd ik 38,39 en 38,28. Het is zo gek om te zien wie ik hier allemaal achter mij laat. Vroeger zag ik iedereen op televisie en nu sta ik zelf op de derde plek."

"Van het podium had ik echt niet durven dromen, maar gezien de trainingen had ik wel verwacht dat ik goed zou rijden. Ik sta veel zelfverzekerder aan de start, omdat ik technisch beter rijd en ook harder. Je weet dat het erin zit, dat zorgt voor minder spanning. Ik zit op mijn plek bij het Development Team Fryslân en krijg veel vertrouwen van mijn coach Henk (Hospes, red.)."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan