Tickets
Shop
Nieuws 28 okt 2020

Jan Blokhuijsen: 'Het is me zeker niet komen aanwaaien'

Met de Nederlandse allroundtitel kende Jan Blokhuijsen een geslaagde comeback, maar voor de 31-jarige allrounder is dat nog geen reden om hoog van de toren te blazen. De Zuid-Hollander stelt alles in het werk om over een kleine twee jaar nog één keer aan de Olympische Spelen mee te doen en ziet komend seizoen als een jaar om beter te worden. "Ik heb nog tijd om naar de echte vorm toe te werken."

Foto : Neeke Smit

Virus
"We kunnen er niet omheen, het coronavirus. De één heeft er meer last van dan de ander en gelukkig hebben wij er als sporters relatief weinig last van gehad. In Inzell kwam het ineens even dichtbij en hebben we ons trainingskamp voortijdig moeten afbreken uit angst dat we niet meer op het ijs konden. Uiteindelijk bleek dat een goeie beslissing te zijn geweest, aangezien er steeds meer besmettingen uit andere teams bijkwamen.

Ik hoop voor onze samenleving dat we hier snel uit kunnen komen en dat we het leven zoals we het kennen kunnen voortzetten. De herfst is een spannende tijd en al helemaal voor ons als topsporters. We moeten ervoor zorgen dat ons immuunsysteem zo sterk mogelijk is en dat we het virus buiten de deur weten te houden. Of we alle (nationale) wedstrijden dit seizoen kunnen rijden, blijft afwachten, maar ik vind het in ieder geval goed dat de NK's naar voren zijn gehaald."

Foto : Neeke Smit

Vaderschap
"Het gaat goed met de kleine! Jackie-Noé wordt in december alweer twee en ze groeit als kool. Ze is lekker aan het brabbelen en zit vol met energie. Als we gaan wandelen, is ze alleen maar aan het rennen en geniet ze als ze dieren en vogels tegenkomt. Als ze een foto van mij ziet, zegt ze: 'Papa schaatst!' Ze heeft al een aantal keer bij een training gekeken en vindt het fantastisch. Jammer genoeg mag ze voorlopig even niet komen kijken.

Het voordeel van deze coronatijd is dat ik meer tijd met haar kan doorbrengen en haar ook eens op bed kan leggen. Dat ga je wel missen als je een paar weken op trainingskamp bent. Natuurlijk kunnen we dan Facetimen, maar na een paar minuten drukt zij meestal alweer op het rode knopje omdat ze verder wil spelen, haha. Nee, Jackie-Noé komt zeker geen aandacht tekort en ik vind het het mooi om te zien hoe veel liefde mijn vrouw erin stopt. Zij ontlast mij veel en daar ben ik haar heel dankbaar voor."

Dit bericht bekijken op Instagram

Vader dochter liefde 🖤

Een bericht gedeeld door Familie Blokhuijsen 🇳🇱 (@janenpennyleeblokhuijsen) op

Verbouwing
"Ja, de verbouwing, dat was echt een hoofdpijndossier. We hadden verwacht dat ons huis in Heerenveen eind juni klaar zou zijn, maar vanwege vertraging en uitval is het uiteindelijk de eerste week van oktober geworden. Mijn vrouw en ik hebben heel veel zelf moeten doen en tussen de trainingen door ben ik er non-stop mee bezig geweest. Zo heb ik het hele huis geschilderd, de trappen dichtgemaakt en ben ik met de houten vloer aan de gang gegaan. Voor een topsporter is dat niet ideaal, maar gelukkig zitten we niet in een olympisch jaar."

Vertrouwen
"Om eerlijk te zijn had ik voorafgaand aan het seizoen niet gedacht dat ik na mijn sabbatical meteen Nederlands kampioen allround zou worden en me zou plaatsen voor het WK Allround. Jammer genoeg was ik op het WK niet honderd procent fit, maar heb ik met een vierde plek in het klassement best een aardig toernooi gereden. Ik heb vorig jaar hard moeten knokken om terug te komen op mijn oude niveau en dat is aardig goed gelukt, al zeg ik het zelf. In die zin is het me zéker niet komen aanwaaien.

Ik ben blij dat ik mijn basisniveau weer heb benaderd, maar uiteindelijk moet het nog een stuk harder om mijn olympische medailleaspiraties overeind te houden. Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen en kijk echt naar de Spelen uit. De komende maanden is het zaak om de puntjes op de i te zetten, door te groeien, kwaliteit te draaien en wedstrijden op niveau te rijden. Het is lastig dat we een andere invulling van het programma krijgen, maar dat is voor iedereen schipperen."

Foto : Neeke Smit

Vorm
"Gezien mijn voorseizoen denk ik dat ik voor de echte topvorm naar het tweede deel van het seizoen moet kijken. Wat dat betreft ben ik wel blij dat de tickets voor de WK Afstanden in december worden verdeeld, zodat ik nog wat tijd heb om naar de echte vorm toe te werken. Van de NK Afstanden verwacht ik nog niet zoveel. Ik heb momenteel een zenuwblessure aan m'n linkerbeen en dat loopt onder m'n bekken door naar de hamstring. We gaan onderzoeken wat de oorzaak is en of we er iets aan kunnen doen. Met de vorm zit het in ieder geval wel goed, dus ik ga alles geven komend weekend."

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan