Tickets
Shop
Corona 14 okt 2020

IJsbaan in Dronten sluit deuren na nieuwe coronamaatregelen

Leisure World Ice Center houdt de deuren voor de rest van het schaatsseizoen gesloten. Dat maakt de Drontense ijsbaan bekend via hun website. De dinsdag aangekondigde coronamaatregelen hebben de ijsbaan tot dit besluit gebracht. "Het is heel sneu. Voor ons als organisatie en nog veel meer voor de schaatsers," aldus bedrijfsleider Yvonne Obbema.

Foto : Neeke Smit

De beslissing om de ijsbaan te sluiten viel Obbema zwaar. De ijsbaan in Dronten was dit seizoen juist een van de eerste in Nederland die de deuren opende. Nog geen drie weken later gaat het ijs er alweer uit. "Heel jammer, maar met elkaar moeten we zorgen dat het aantal besmettingen beperkt wordt."

"Wij vervullen een regionale functie en hebben zeker in de eerste dagen veel publiek gehad uit de richting van Amsterdam, Deventer en Zwolle. Gisteren werd duidelijk dat we onze reisbewegingen moeten beperken. Wij zijn van mening dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen en ons steentje bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus, zoals het kabinet van ons vraagt", legt Obbema uit. "Daarnaast geldt het maximum voor 30 personen voor een binnenruimte. Je zou op zoek kunnen naar mazen, maar met 30 personen op de baan kunnen wij niet rondkomen." 

Dat de ijsbaan meteen voor het hele seizoen deze beslissing genomen heeft, is uiteraard ook deels een financiële kwestie. De ijsbaan is als enige in Nederland volledig in private handen en ontvangt geen subsidies. "Laten we eerlijk zijn: het blijft niet bij vier weken. Het is raar om te denken dat we met vier weken corona de wereld uit hebben." Op een goede dag in de kerstvakantie ontvangt de ijsbaan zo 700 gasten. Obbema: "Ik verwacht niet dat we over vier weken naar 100 of 200 personen kunnen. Hoe kunnen we dan ooit de kerstvakantiedrukte draaien? Daar moeten de meeste ijsbanen het wel van hebben."

Besmetting in Leeuwarden
Dat besmetting met het coronavirus ook op de ijsbaan kan voorkomen, bewijst de situatie in Leeuwarden. De lokale Baancommissie heeft de trainingen op woensdag en vrijdag afgelast, nadat bleek dat op de ijsbaan tijdens deze trainingen besmetting heeft plaatsgevonden. 

Wat de dinsdag aangekondigde coronamaatregelen voor verdere gevolgen heeft voor ijsbanen en schaatsverenigingen, is nog niet bekend. De KNSB is in nauw overleg met NOC*NSF, die de maatregelen vertaalt in een aangepast sportprotocol dat door het RIVM moet worden goedgekeurd. De KNSB geeft hierover op de kortst mogelijke termijn nadere informatie. 

Update 14 oktober 19:38 uur:
Waar de Baancommissie van de Elfstedenhal in eerste instantie repte van een besmetting tijdens de trainingen, is het oorspronkelijke bericht inmiddels aangepast. De trainingen van deze week zouden niet zijn afgelast wegens een besmetting op de locatie, maar vooruitlopend op de nieuwe coronamaatregelen die woensdagavond om 22:00 uur ingaan. In een reactie meldt de Elfstedenhal dat besmette leden van de Baancommissie 'wel met hun klachten bij ons hebben geschaatst, maar zover bekend in de hal geen besmetting heeft plaatsgevonden'.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan