Tickets
Shop
Nieuws 03 okt 2020

Hekman en Schulting de beste bij tweede competitiewedstrijd mass start

Zonder een groot deel van het peloton van vorige week, maar mét een aantal nieuwe gezichten stond zaterdag aan het eind van de middag de tweede competitiewedstrijd mass start op het programma. In een leeg en sfeerloos Thialf wisten Suzanne Schulting en Gary Hekman de sprint te winnen van het peloton.

Foto : Hidde Muije

Bij de vrouwen werd de finish ontsierd door een valpartij van Manon Kamminga. Met nog 250 meter te gaan raakten zij en Schulting elkaar, waarna beiden met schade aan de schaatsen verder sprintten. Op het laatste stuk raakte Kamminga in onbalans, waardoor ze tegen de binnenboarding viel. Desalniettemin werd ze nog tweede, voor Bente Kerkhoff. "We tikten elkaar aan, dus ik ging niet heel lekker meer door de laatste bocht", vertelde Kamminga. Waar ze eerder Schulting passeerde, kon de shorttrackster haar nog voorbijsteken op het laatste stuk. 

"Je weet nog niet precies waar je het voor doet", refereerde Kamminga aan de onzekere kalender door het coronavirus. "De marathonkalender staat dan nog wel, maar ik zie de mass start echt als een los onderdeel. Na vandaag weet ik weer wat meer en het is altijd fijn om weer even in een peloton te rijden." Dat de concurrentie in de vorm van Irene Schouten en Marijke Groenewoud niet aan de start stond, vond ze niet heel erg. "Waarschijnlijk is het World Cup kwalificatietoernooi (WCKT) pas echt de eerste keer dat we elkaar allemaal tegenkomen."

De koers bij de heren werd gecontroleerd door de mannen van AB Vakwerk, die vorige week bij de eerste wedstrijd ontbraken. Waar zij er nu wel bij waren, gaven Royal A-ware en Jumbo-Visma geen acte de presence. Willem Hoolwerf reed grote delen van de wedstrijd op kop en deed aanvalspogingen van Lars Woelders, Daan Besteman, Marco van der Tuin en Ruben Ligtenberg teniet. Bart Swings trok met nog twee ronden te gaan de sprint aan, maar Hekman kon hem nog passeren. 

"Eigenlijk zou ik de sprint aantrekken voor Bart (Hoolwerf, red.)", vertelt Hekman achteraf. "Alleen Bart Swings trok hem al vroeg aan en bouwde hem op. Toen hoefde ik er niet meer overheen. Als Bart er strak achter zou zitten, mocht hij de sprint rijden, alleen ik zag ineens witte schaatsen achter me in plaats van zwarte. Toen ben ik blijven zitten. Bart Swings had de laatste bocht nog niet helemaal onder controle, dus kon ik hem mooi onderdoor steken." Bart Hoolwerf kon zich in extremis nog losmaken uit het gedrang en stak Swings nog voorbij op de streep. 

Kijk hier de beelden terug:

In het klassement bij de vrouwen gaat Schulting aan de leiding. De shorttrackster deed aan beide wedstrijden mee en veroverde daarbij veel punten. Chantal Hendriks volgt op enige afstand en de winnares van vorige week Esther Kiel staat vooralsnog derde. Bij de mannen gaan Hekman en Crispijn Ariëns gezamenlijk aan de leiding met 150 punten. Aangezien zowel de mannen van Royal A-ware als die van Jumbo-Visma er dit keer niet bij waren, zit het klassement dicht bij elkaar. Mark Prinsen staat namens OR Quest Bouw & Techniek tweede met 143 punten, voor Thomas Geerdinck (136), Bart Hoolwerf en Kars Jansman (beiden 125). 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan