Live
Shop
Nieuws 24 okt 2020

Esmee Visser: 'Hoop dat we de mensen wat afleiding kunnen geven'

Het voelt een beetje tegenstrijdig, zegt Esmee Visser een week voor de start van de Daikin NK Afstanden. Terwijl zij, de langebaanschaatsers, volgend weekend de strijd met elkaar aangaan om de nationale titels, zijn er heel wat mensen die hun beroep vanwege de verscherpte coronamaatregelen niet kunnen uitoefenen. Visser wil de getroffen mensen een dienst bewijzen tijdens het NK. "Iedereen werkt er hard voor."

Ze heeft er veel over gepiekerd en nagedacht, geeft ze tijdens het persmoment van Team IKO, dat vanwege de coronapandemie digitaal wordt uitgevoerd, eerlijk toe. Hoewel ze zich enorm bevoorrecht voelt dat ze als 'topschaatser' een uitzonderingspositie heeft gekregen, heeft ze flink te doen met de mensen die op de één of andere manier gedupeerd zijn door de nieuwe maatregelen van het kabinet. Visser, 24 jaar oud, voelt zich bijna schuldig dat zij de komende weken 'gewoon' haar werk mag uitvoeren. "Ik kan er heel erg over in zitten en dat kost me energie", vertelt ze vanachter haar computerscherm. 

Het zit in het karakter van Visser dat ze zich om andere mensen bekommert en hoewel het een eigenschap is die haar siert, adviseren de mensen die dichtbij haar staan dat ze zich op haar eigen carrière moet focussen. "Ik moet het misschien iets meer loslaten en er juist van genieten dat ik mag en kan schaatsen", aldus Visser, die de getroffen mensen tijdens de NK Afstanden een hart onder de riem wil steken. "Ik hoop dat wij deze mensen een beetje ontspanning en afleiding kunnen geven. Ook al zijn het maar tien minuten dat ze niet aan corona hoeven te denken; als we de maatschappij daarmee kunnen helpen, zou dat heel mooi zijn!"

Opstand
Nu het coronavirus aan een flinke opmars bezig is, ziet Visser steeds vaker nieuwsberichten langskomen dat mensen over de hele wereld in opstand komen. Het stemt haar somber en ze vraagt zich hardop af of het allemaal goed gaat komen. "Als je ziet wat er momenteel in de wereld gaande is, vind ik dat best wel heftig. Ik hoop gewoon dat er iets meer zekerheid komt en er minder opstand nodig is", aldus Visser, die vanwege haar vriend, die politieke ambities heeft, veel inhoudelijke tv-programma's kijkt. "We moeten ook niet ontkennen wat er gebeurt, maar dat maakt het schaatsen wel ineens een stuk minder groot."

Lange tijd was Visser positief gestemd en dacht ze dat het op termijn wel goed zou komen, maar de laatste vier weken hebben haar doen realiseren dat het virus niet zomaar verslagen is. Tijdens het trainingskamp in Inzell twee weken geleden kwam het zelfs even heel dichtbij toen meerdere schaatsers, waaronder Kjeld Nuis, besmet raakten met het virus. De Nederlandse teams besloten mede als gevolg hiervan het Zuid-Duitse plaatsje te verlaten en huiswaarts te keren. "We wilden er samen iets moois van maken. Het was ons eerste kamp van het seizoen en ik keek ernaar uit om m'n teamgenoten beter te leren kennen", stelt Visser.

"De omgeving in Inzell doet me altijd supergoed. Ik zat lekker in de flow en dan moet je er ineens halsoverkop uit. Dat vond ik zó jammer en heeft me echt geraakt", gaat de Europees kampioene op de 3000 meter verder. "Ik ben een gestructureerd persoon, dus voor mij is zoiets wel heel vervelend. Aan de andere kant moet je ermee dealen en er proberen sterker uit te komen."

Foto : Neeke Smit

Intensiever
Visser verruilde afgelopen zomer Team TalentNED, dat na twee jaar verder gaat als talententeam, voor Team IKO. Bij de ploeg van Erwin en Martin ten Hove hoopt ze dat de nieuwe trainingsaanpak haar naar een nóg hoger niveau leidt. "Ik weet niet wanneer, maar ik ben ervan overtuigd dat ik beter dan ooit ga zijn", beweert de Beinsdorpse zelfverzekerd. Vergeleken met andere jaren traint ze meer omvang en meer in de zones waar ze de wedstrijden in rijdt. "In dat opzicht is het wel wat intensiever. Bovendien zoek ik minder de felheid op omdat we denken dat dat mij motorisch uitgeput raakt."

Hoewel Visser het idee heeft dat ze haar teamgenoten vanwege de coronasituatie nog niet goed genoeg kent, heeft ze het enorm naar haar zin bij Team IKO. Ze vindt het 'heerlijk' om af en toe uitgedaagd te worden door de mannen en op kop te rijden. "Het voelt allemaal goed. Heel veel mensen zullen denken dat ik qua palmares in hetzelfde rijtje behoor als bijvoorbeeld een Jorien ter Mors of Jan Blokhuijsen, maar zij adviseren mij in plaats van andersom. Wat betreft sta ik onder ze in de hiërarchie."

Of de nieuwe omgeving haar het komende weekend een extra impuls zal geven, betwijfelt ze, mede omdat ze al een paar weken loopt te kwakkelen met haar enkel. Het NK komt wellicht net iets te vroeg om tot snelle tijden te komen, stelt ze. "Maar het kan ook zomaar zijn dat het bij het NK ineens wel allemaal op zijn plek valt. Normaal gesproken heb ik altijd een paar wedstrijden nodig om in het seizoen te groeien, dus ik wil er niet meteen te veel van verwachten. Ik ben in ieder geval topfit, dus ik ga mijn uiterste best doen om op het hoogste treetje te komen."

Meer informatie over de Daikin NK afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan