Tickets
Shop
Voorbeschouwing 26 nov 2020

Wat moet je weten over het Daikin NK Sprint?

Na de strijd op het Daikin NK Allround mogen dit weekend de sprinters aan de bak. Zullen zij de schaatsfan net zo'n spektakel bezorgen als de allrounders? Schaatsen.nl blikt vooruit op het derde schaatsweekend van het seizoen.

Foto : Sander Chamid

Historie
De sprint is ten opzichte van het allrounden een jonge discipline in het schaatsen. De eerste editie van het NK Sprint voor mannen werd namelijk 'pas' in 1969 gehouden. De dames mochten in 1983 voor het eerst aantreden voor het nationaal sprintkampioenschap. Sinds 2016 wordt het NK Sprint in hetzelfde weekend gehouden als het NK Allround. Doordat het coronavirus de internationale kalender in de war heeft geschopt, heeft de KNSB besloten om het dit jaar weer als twee losstaande toernooien te houden. 

Thijsje Oenema en Hein Otterspeer waren in 2015 de beste sprinters van Nederland | Foto : Soenar Chamid

Gerard van Velde, Jan Bos en Stefan Groothuis wisten tijdens hun carrière allemaal zes keer de zege op het NK Sprint veilig te stellen en staan daarmee gezamenlijk bovenaan. Op basis van resultaten in het verleden heeft Hein Otterspeer een streepje voor. De schaatsers van Team Jumbo-Visma heeft als enige al twee titels op zijn naam, Ronald Mulder, Kai Verbij, Dai Dai N'tab en Kjeld Nuis staan op één titel. Bij de vrouwen was Letitia de Jong al twee keer de beste sprinter van het land. Jutta Leerdam, Ireen Wüst en Sanneke de Neeling hebben ieder één nationale sprinttitel veroverd. Zij staan op grote achterstand van Marianne Timmer, die in het verleden maar liefst tien titels wist te behalen. 

Winnaars van de afgelopen vijf edities
2020: Kjeld Nuis en Letitia de Jong
2019: Hein Otterspeer en Jutta Leerdam
2018: Dai Dai N'tab en Letitia de Jong
2017: Ronald Mulder en Ireen Wüst
2016: Kai Verbij en Sanneke de Neeling

Jan Bos en Marianne Timmer wonnen hun laatste Nederlandse sprinttitel in 2008 | Foto : Soenar Chamid

De favorieten
Waar vorige week de spanning met name zat in het damestoernooi, lijkt dat dit keer andersom te zijn. Bij de heren is er op voorhand meer dan een handvol schaatsers aan te duiden die de titel zouden kunnen pakken. Kan Kjeld Nuis zijn titel prolongeren of weet zijn ploeggenoot Ronald Mulder zich te revancheren voor de deceptie van vorig jaar? Bij Team Jumbo-Visma zijn de ogen gericht op Dai Dai N'tab, Kai Verbij en Hein Otterspeer. Zij hebben alle drie al eens op het hoogste podium gestaan bij het NK Sprint en zullen gebrand zijn om dat succes te herhalen. Lennart Velema en Thomas Krol behoren tot de outsiders.

Femke Kok en Jutta Leerdam lijken bij de vrouwen een tweestrijd uit te gaan vechten. Als we de uitslagen van de eerdere wedstrijden dit seizoen moeten geloven tenminste. Kok is tot nu toe de betere gebleken op de 500 meter, terwijl Leerdam als regerend wereld-, Europees- en Nederlands kampioene op de 1000 meter excelleert. Wie weet als eerste de ander te kraken? Na haar opzienbarende exit afgelopen week op het Daikin NK Allround moet Jorien ter Mors het komend weekend op het sprinttoernooi laten zien. Met zijn drieën zullen zij zeer waarschijnlijk om de podiumplaatsen gaan vechten. Letitia de Jong en Ireen Wüst komen terug van blessures en zijn zeker niet de favorieten. Sanneke de Neeling was al eens kampioen, maar een podiumplaats zou een verrassing zijn.

Wie zijn jouw favorieten? Vul de poll in!

powered by Typeform

Selectiemoment EK Sprint
Wat valt er dit weekend eigenlijk nog meer te verdienen naast de NK-titel? In Nederland kwalificatieland is die vraag vaste prik bij de nationale titelwedstrijden. Dit keer is dat niet anders. In januari staat namelijk vooralsnog het EK Allround & Sprint gepland in Heerenveen. Voor de Nederlandse kampioenen ligt er dit weekend een ticket voor dat toernooi klaar. De overige startplekken worden later verdeeld. Het WK Kwalificatiemoment van 26 tot en met 28 december in Heerenveen zal hier een belangrijke rol in spelen.

Hoe kun je het NK volgen?
Het toernooi is het hele weekend te volgen via de live-uitzendingen van de NOS op NPO 1 of via de livestream op NOS.nl en schaatsen.nl/live. Het toernooi gaat zaterdag rond de klok van half drie van start, zondag wordt de competitie vervolgd om 15:15 uur. Op schaatsen.nl/liveresults kun je tijdens de wedstrijden de live-uitslagen en tussenstanden bekijken. Alle informatie over de Daikin NK Sprint vind je op onze speciale toernooipagina

Neem voor alle medaillewinnaars op NK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan