Live
Shop
Voorbeschouwing 18 nov 2020

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround?

Na de Daikin NK Afstanden van drie weken geleden kan de schaatsfan zich opmaken voor het volgende toernooi van dit bijzondere schaatsseizoen: het Daikin NK Allround. Zaterdag en zondag zullen de dames en heren zich in de strijd mengen om de nationale titels. Wat moet je weten over dit toernooi? Schaatsen.nl zet het voor je op een rij.

Foto : Nico Alsemgeest

Historie
Het allroundschaatsen ligt verankerd in de schaatsgeschiedenis. In de jaren '90 van de negentiende eeuw werden al diverse kampioenschappen op de schaats verreden, maar het was in 1901 dat de geschiedenisboeken het eerste officiële Nederlands kampioenschap allround vermelden. Eeko Banning kroonde zich dat jaar kampioen door alle drie de afstanden (500, 1500 en 5000 meter) te winnen. In 1955 werd voor het eerst een kampioenschap voor vrouwen georganiseerd met Rie Meijer als winnares. Sinds 1962 en de introductie van het kunstijs in Nederland worden de kampioenschappen voor mannen en vrouwen ieder jaar verreden. 

Hilbert van der Duim heeft het vaakst op de hoogste trede van het allroundpodium mogen klimmen, wel zeven keer in zijn loopbaan. Sven Kramer zit hem echter op de hielen met zes overwinningen. Ook Jan Blokhuijsen (3), Marcel Bosker en Koen Verweij (beiden 1) hebben al titels achter hun naam. Stien Kaiser staat bij de dames met zes nationale allroundtitels ruim bovenaan. Ireen Wüst staat op vier titels, Antoinette de Jong heeft er twee, Jorien ter Mors en Carlijn Achtereekte hebben er ieder één. 

Hilbert van der Duim tijdens het WK Allround in Assen (1982)

In 2016 werd het NK Allround samengevoegd met het NK Sprint, waardoor het combineren van de twee toernooien niet meer mogelijk was. Nu het coronavirus de wedstrijdkalender in de war heeft geschopt, heeft de KNSB ervoor gekozen om de twee toernooien weer uit elkaar te halen. 

Winnaars van de afgelopen vijf edities
2020: Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong
2019: Douwe de Vries en Carlijn Achtereekte
2018: Marcel Bosker en Annouk van der Weijden
2017: Jan Blokhuijsen en Marije Joling
2016: Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong

Blokhuijsen pakte vorig jaar zijn derde Nederlandse allroundtitel | Foto : Sander Chamid

De favorieten
Al drie keer werd Patrick Roest wereldkampioen allround, maar nog nooit was hij Nederlands kampioen. Daar zal de 24-jarige Lekkerkerker dit weekend verandering in willen brengen. Na een derde plek in 2016 en een tweede plek in 2017 is hij nu de topfavoriet voor de titel. Zesvoudig kampioen Sven Kramer start misschien wel voor het eerst in zijn carrière vanuit een underdogpositie. Voor de podiumplaatsen gaat de strijd tussen Jan Blokhuijsen en Marcel Bosker. Koen Verweij is voldoende hersteld van zijn rugblessure en maakt dit weekend zijn rentree.

Bij de vrouwen ligt de strijd helemaal open. Antoinette de Jong lijkt favoriet, maar Irene Schouten heeft bij de Daikin NK Afstanden laten zien op de twee lange afstanden veel tijd te kunnen pakken. Ireen Wüst is zich bij Team Reggeborgh meer op de middellange afstanden gaan richten, maar is wel nog altijd de regerend wereldkampioene. Namens Team IKO staan Melissa Wijfje en Jorien ter Mors aan de start. Kunnen zij voor een verrassing zorgen?

Wie zijn jouw favorieten? Vul de poll in!

powered by Typeform

Selectiemoment EK Allround
Wat valt er dit weekend eigenlijk nog meer te verdienen naast de NK-titel? In Nederland kwalificatieland is die vraag vaste prik bij de nationale titelwedstrijden. Dit keer is dat niet anders. In januari staat namelijk vooralsnog het EK Allround & Sprint gepland in Heerenveen. Voor de Nederlandse kampioenen ligt er dit weekend een ticket voor dat toernooi klaar. De overige startplekken worden later verdeeld. Het WK Kwalificatiemoment van 26 tot en met 28 december in Heerenveen zal hier een belangrijke rol in spelen.

Hoe kun je het NK volgen?
Helaas nog niet op de tribunes van Thialf. Die blijven net als tijdens de Daikin NK Afstanden akelig leeg. Het toernooi is gelukkig wel het hele weekend te volgen via de live-uitzendingen van de NOS op NPO 1 of via de livestream op NOS.nl en schaatsen.nl/live. Op schaatsen.nl/liveresults kun je tijdens de wedstrijden de live-uitslagen en tussenstanden bekijken. Alle informatie over de Daikin NK Allround vind je op onze speciale toernooipagina

Neem voor alle medaillewinnaars op NK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan