Live
Shop
Nieuws 29 nov 2020

Trotse Leerdam: 'Blij dat ik mezelf kon revancheren'

De tweestrijd tussen Femke Kok en Jutta Leerdam op het Daikin NK Sprint werd zondag beslecht in het voordeel van Leerdam. De rijdster van Team Worldstream hield Kok, die aan de leiding ging, op de slotafstand van het goud af. Suzanne Schulting veroverde de bronzen medaille.

Foto : Soenar Chamid

Met de kampioenskrans nog om haar nek staat Leerdam zondag de pers te woord in Thialf. De 21-jarige Westlandse kampte een dag eerder met materiaalpech op de 1000 meter en baalde na afloop van de eerste dag dat ze geen verschil had kunnen maken ten opzichte van Kok. "Ik heb nu wel laten zien wat ik kan en ik ben blij dat ik mezelf kon revancheren", vertelt ze trots.

In een rechtstreeks duel op de tweede 500 meter bleef Leerdam net als zaterdag dicht in de buurt van Kok, die de afstand wederom won (37,52 om 37,60). Op de afsluitende 1000 meter moest de rijdster van Team Worldstream een achterstand van een halve seconde goedmaken op Kok. In de voorlaatste rit noteerde ze een tijd van 1.14,13 terwijl de Kok in de rit daarna 1.15,53 op de klok zette. 

"Ik ben strijdend ten onder gegaan", zegt Kok met een glimlach. "Het is jammer dat ik het vandaag niet kon afmaken op de 1000 meter, maar ik ben trots en tevreden met drie afstandsoverwinningen." Op de slotafstand ging na 600 meter het licht uit bij Kok. "Ik ging helemaal kapot, mijn benen liepen vol. Je wilt zo graag door blijven gaan en met die vermoeidheid maak je dan foutjes. Die waren in dit geval fataal."

Niveau omhoog gebracht
Op de sprintafstanden houden Kok en Leerdam elkaar scherp, zoals beiden het verwoorden. Kok reed zaterdag een dik persoonlijk record op de 1000 meter en Leerdam groeit op de 500 meters. "De strijd tussen Femke en mij is goed voor het Nederlandse schaatsen", meent Leerdam. Kok: "Jutta rijdt vandaag een baanrecord punten (149.365 punten, was in handen van Nao Kodaira, red.) en ik zit daar heel dichtbij (149.910 punten, red.). Dat zegt wel dat wij het niveau samen omhoog hebben gebracht."

Leerdam heeft met name gewerkt aan haar start, waardoor ze snellere 500 meters rijd. Dit weekeinde verbeterde ze haar beste Thialftijd. "Ik werd altijd afgeschilderd als het meisje dat niet kon openen, maar dat gaat nu steeds beter." De progressie die Leerdam heeft geboekt op de kortste afstand wijt ze grotendeels aan haar coach Kosta Poltavets. "Ik ben erg leergierig en Kosta is een en al kennis. Maar uiteindelijk moet ik die kennis zelf vertalen naar het ijs."

Met de Nederlandse sprinttitel verzekerde Leerdam zich ook van een ticket voor het EK Sprint in Heerenveen, dat begin januari wordt verreden. Een fijne bonus die ze zelf al bijna was vergeten, geeft ze lachend toe. "Op het EK wil ik elke race op zich bekijken en daar het beste uithalen. Dankzij de betere 500 meters kan ik daarop de schade straks wellicht ook beperkt houden. Ik leg mezelf altijd al genoeg druk op en daar kan ik prima mee omgaan."

Suzanne Schulting behield haar derde plaats in het klassement. De shorttrackster werd vierde op zowel de 500 meter als de 1000 meter, maar hield een ruime marge om Michelle de Jong achter zich te houden. "Ik heb mijn doel behaald", aldus een tevreden Schulting, die van tevoren op een podiumplek mikte. "Ik heb genoten van het schaatsen en drie goede afstanden laten zien. Op de 1000 meter had ik vandaag wat missertjes, maar uiteindelijk gaat het om het eindklassement."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan