Live
Shop
Nieuws 23 nov 2020

Talsma verrast opnieuw: 'Het was een heel gepuzzel om daar te komen'

Hij moet het normaal gesproken hebben van de lange afstanden, maar tot zijn grote verbazing blijkt Marwin Talsma ook meer dan behoorlijk te kunnen allrounden. De 22-jarige rijder van Team FrySk steeg mede dankzij zijn overwinning op de 10 kilometer naar de derde plek in het eindklassement van het Daikin NK Allround. "Dit is gewoon super."

Foto : Soenar Chamid

De ster van Marwin Talsma is rijzende. De Fries zorgde nog geen maand geleden voor een daverende verrassing door de nationale titel op de 10 kilometer voor zich op te eisen (weliswaar na een diskwalificatie van Jorrit Bergsma) en liet het afgelopen weekend zien dat het succes van de Daikin NK Afstanden niet eenmalig was. Bij het Daikin NK Allround stond de pupil van Siep Hoekstra na vier afstanden op het ereschavot met de bronzen medaille om zijn nek. "Dit had ik van tevoren nooit durven dromen", aldus een dolgelukkige Talsma.

Volgens de langeafstandenspecialist, die van de vier deelnames één keer de laatste afstand haalde, behoort een allroundtoernooi niet per se tot zijn specialiteiten. Mede door zijn 500 meter ('dat is altijd overleven') kijkt hij meteen tegen een forse achterstand aan op favorieten als Patrick Roest en Marcel Bosker. Zelfs een persoonlijk record van 38,00 kan er niet voor zorgen dat Talsma de schade weet te beperken, aangezien Roest (36,47) en Bosker (37,02) een veel snellere tijd neerzetten. "Voor mij begint een allroundtoernooi dan ook pas na de 500 meter", stelt Talsma.

Op de tweede afstand, de 5 kilometer, begint Talsma aan zijn 'inhaalslag' en klokt hij met een persoonlijk record van 6.16,04 de tweede tijd achter Nederlands kampioen Roest. Hij stijgt hierdoor naar de vijfde plek in het tussenklassement en heeft een podiumplaats dan nog niet uit zijn hoofd gezet. Na zijn vijfde plek op de 1500 meter stijgt hij zelfs een plekje, omdat Jan Blokhuijsen gediskwalificeerd wordt na het raken van een blokje. Talsma hoeft op 'zijn' 10 kilometer slechts negen seconden goed te maken op Koen Verweij, die de 10 kilometer als training rijdt.

Foto : Soenar Chamid

Stokje
In een rechtstreeks duel met Roest wilde hij in eerste instantie de derde plek in het klassement veiligstellen en toen hij zag dat hij daarin geslaagd was, ging hij vol voor de afstandszege. Met een kleine voorsprong ging Talsma de laatste rondes in, maar Roest wilde de afstand niet aan zijn jongere collega cadeau geven. De 24-jarige rijder van Team Jumbo-Visma kon bij een overwinning op de 10 kilometer alle afstanden op zijn naam zetten. "En daar wilde ik een stokje voor steken", zegt Talsma met een glimlach op zijn gezicht.

Roest zette in de laatste paar rondes de aanval in, maar Talsma had net genoeg energie bewaard om de aanval te pareren. "Ik hoorde hem in de voorlaatste ronde aankomen en dacht: nu moet ik hem opvangen. Bij de kruising kon ik erachteraan en na de laatste binnenbocht kon ik het gelukkig afmaken", vertelt hij trots. Het verschil op de finish bedroeg uiteindelijk 0,11 seconden in het voordeel van Talsma. "Ik wilde graag bewijzen dat ik de terechte Nederlands kampioen ben en daar ben ik zeker in geslaagd."

Met zilver op de 5 kilometer, goud op de 10 kilometer en brons in het eindklassement bewees Talsma opnieuw dat het met zijn lange afstanden wel goed zit. Als hij op de 500 meter nog wat dichterbij kan komen, kan hij het de toppers in de toekomst zeker lastig maken. "Als ik een lage 37'er kan rijden, kan ik meedoen om de titel", zegt hij vastbesloten. "Nu moet ik eigenlijk altijd in de achtervolging en is het een heel gepuzzel om op de plek te komen waar ik nu sta."

Dispensatie
Hoe sterk de 22-jarige Talsma ook aan het seizoen bezig is; het had weinig gescheeld of hij had afgelopen weekend helemaal niet aan de start gestaan bij het NK. Omdat hij als schaatser van Team FrySk, dat volgens de reglementen een 'schaatsvereniging' is, officieel niet tot de topsporters wordt gerekend, moet hij bij elk toernooi dispenstatie aanvragen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Amateursporters mogen onder de huidige coronaregels immers officieel geen wedstrijden rijden. 

Zo hoorde hij vorige week pas dat hij mee mocht doen aan het allroundkampioenschap. "Ja, dat is aan de ene kant wel laat, maar we gaan er maar gewoon vanuit dat we mogen rijden. Als het dan tegenvalt, valt het tegen", blijft Talsma er nuchter onder. De eerstvolgende wedstrijd is het WK Kwalificatietoernooi eind december en daarvoor zal zijn ploeg opnieuw dispensatie moeten aanvragen bij het ministerie. "Ik verwacht dat dat wel goed gaat komen, anders hebben we een groot probleem", zegt Talsma, die bij de Daikin NK Afstanden ook een dispensatie kreeg.

"Het is al twee keer gelukt en goed gegaan. Gelukkig hadden alle schaatsers voorafgaand aan het toernooi een negatieve coronatest en hebben we laten zien dat het op deze manier gewoon goed gaat. Het zal nog wel een tijdje zo verder gaan, dus we moeten er maar mee leven."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan