Live
Shop
Nieuws 01 nov 2020

Snelle Leerdam opnieuw kampioen op 1000 meter: 'Het kan nog veel harder'

Jutta Leerdam heeft zondag bij de Daikin NK Afstanden in Heerenveen haar titel op de 1000 meter met succes verdedigd. De rijdster van het nieuwe Team Worldstream noteerde met 1.13,86 veruit de snelste tijd.

Foto : Sander Chamid

Dat Leerdam nu al zo hard rijdt, is voor de Westlandse ook een aangename verrassing. De 21-jarige sprintster moet er altijd even inkomen, vertelt ze. "In een seizoen, maar ook in zo'n weekend. Nu was ook mijn laatste dag de beste. Ik zit nog lekkerder in m'n hoeken en kan steeds beter mijn kracht kwijt. Dit is een mooi begin, maar het kan nog veel harder."

Bij de doorkomst na 600 meter hoorde Leerdam haar rondetijd via de speaker: 26,8 seconden. "Ik dacht: huh?", lacht ze. "Maar ja, de rit ging wel soepel. Behalve mijn laatste 200 meter." Desondanks kwam de wereldkampioene op deze afstand tot een tijd van 1.13,86. "Dat zegt veel over mijn basisniveau." Achter Leerdam werd Femke Kok tweede in een tijd van 1.15,16 en Ireen Wüst (1.15,40) derde. Titelverdedigster Jorien ter Mors eindigde net naast het podium (1.15,44).

Met de derde plaats behaalt Wüst alsnog een medaille op dit Daikin NK Afstanden, na een vijfde en vierde plek. De 34-jarige rijdster van Team Reggeborgh kijkt met gemengde gevoelens terug op het weekend. "Ik heb een risico genomen om hard te trainen na de quarantaine en daar kom ik net niet goed genoeg van terug. Er zitten wel goede dingen in, daar houd ik mij aan vast en haal ik positiviteit uit. Met een normale voorbereiding zit het straks wel goed."

Wüst is verheugd dat haar nieuwe ploeggenoot Kok ook op het podium staat. De 20-jarige Friezin veroverde zaterdag de nationale titel op de 500 meter. Op de 1000 meter had ze zondag in de vierde rit de snelste tijd neergezet totdat Leerdam drie ritten later voorbij knalde. "Bij de start had Femke een misslag, zag ik. Ik dacht: o, nee!", zegt Wüst, die zelf in de negende en laatste rit startte. "Maar ze rijdt een heel goede rit, een dik PR. Mooi om te zien en mee te maken."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan