Tickets
Shop
Nieuws 13 nov 2020

Schaatstochten in Kop van Overijssel bij voorbaat afgelast door corona

Als het deze winter hard gaat vriezen, zullen er vanwege de coronamaatregelen geen toertochten op natuurijs georganiseerd worden in de Kop van Overijssel. De omgeving van het Nationaal Park Weerribben-Wieden trekt altijd vele duizenden liefhebbers van schaatsen op natuurijs, maar volgens burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland is het vrijwel onmogelijk om schaatstochten te organiseren die coronaproof zijn.

Tochten als de Overijsselse Merentocht, de Belterwiedetocht en de Blokzijler Merentocht zijn daarom al afgelast voordat er ijs in zicht is. Nog afgezien van de voorgeschreven 1,5 meter afstand tussen mensen en het huidige verbod op groepsvorming, zorgen schaatstochten ook voor een grote belasting van de hulpdiensten en de zorg. 

Burgemeester Bats erkent dat ook zonder georganiseerde tochten nog grote aantallen schaatsliefhebbers naar zijn gemeente zullen afreizen zodra er ijs ligt. "Natuurlijk, als er ijs ligt gaan mensen schaatsen. En dan is het aan ons om te kijken wat wel en niet acceptabel is", vertelt hij aan RTV Oost. De laatste keer dat er veel toertochten waren, stonden er zo'n 50.000 schaatsers op het Overijsselse ijs en werden tal van maatregelen genomen om de mensenmassa in goede banen te leiden. 

Of de afgelasting van de Overijsselse toertochten ook gevolgen heeft voor andere tochten op natuurijs, is nog niet bekend. Ook over de hoogmis van de Nederlandse natuurijstochten, de Elfstedentocht, is nog geen besluit gevallen. Woordvoerster Immie Jonkman meldt vrijdagmiddag dat het bestuur van de Elfstedenvereniging nog in overleg is met de autoriteiten en diverse organisaties over de organisatie van de tocht. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan