Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 08 nov 2020

Poltavets: 'Wereldrecords moeten terug naar Nederland'

Na tien vruchtbare jaren in Rusland keerde Kosta Poltavets (57) deze zomer terug naar het land waar hij zijn trainersloopbaan begon. Als coach van Team Worldstream, de nieuwe ploeg van Koen Verweij en Jutta Leerdam, is de in Heerenveen woonachtige coach voornemens om zijn steentje bij te dragen aan het Nederlandse schaatsen. "In mijn ogen heeft Nederland een stap teruggedaan."

Foto : Neeke Smit

Wie Kosta Poltavets een beetje kent, weet dat de woorden 'grensverleggend denken' vaak bij hem voorkomen. Het is een kenmerk van de coach, die als voormalig triatleet zijn schaatsers probeert duidelijk te maken dat grenzen niet bestaan. "Mensen maken in hun hoofd een grens. Vroeger was het voor velen ondenkbaar dat een marathon onder de twee uur gelopen kon worden, maar als je kijkt waar het record nu op staat (1 uur, 59 en 40 seconden), moet je je afvragen of er überhaupt wel een grens is", aldus de in Oekraïne geboren Nederlander. "Als ik antwoord mag geven: nee, die is er niet."

Toen Poltavets in 2010 werd aangesteld als bondscoach van de Russische schaatsers, maakte hij een lijstje met tijden die in zijn ogen reëel waren om in de toekomst te rijden. Aanvankelijk werd hij voor gek verklaard, maar dankzij de nieuwe generatie schaatsers, zoals Pavel Kulizhnikov, Denis Yuskov en Natalia Voronina kreeg hij toch gelijk. "Alle tijden die ik toen noemde, zijn nu wereldrecords", zegt hij met trots in zijn stem. En wat hij daar eigenlijk mee wil zeggen, is dat de wereldrecords die op dit moment staan over een paar jaar zomaar weer heel anders kunnen zijn.

Kennis
Nu hij terug is in Nederland en aan het roer staat bij Team Worldstream ziet de coach dan ook een mooie uitdaging voor zichzelf weggelegd. "Als je kijkt naar de tabel van wereldrecords, staat alleen de naam van Kjeld Nuis er nog tussen", doelt hij op de 1.40,17 die Nuis in 2019 op de 1500 meter reed. "In mijn ogen hebben wij in Nederland een stap teruggedaan en zijn de buitenlandse schaatsers ons op verschillende afstanden voorbijgegaan. We blijven nog wel op de juiste momenten winnen, maar het is aan ons om de wereldrecords terug te halen naar Nederland."

Hoe dat moet gebeuren? Door meer topsportfaciliteiten te creëren, door kennis te delen en door meer coaches op te leiden. "Ik ben bereid om mijn kennis te delen met andere coaches zodat ze later zelfstandig kunnen functioneren", aldus Poltavets, die zijn hoop heeft gevestigd op oud-schaatsers. "Wij hebben Jan Bos als assistent-coach en bij Team Jumbo-Visma leren Sicco Janmaat en Ben Jongejan van Jac Orie. Daar ben ik blij mee, maar wat mij betreft mogen dat er veel meer zijn. Daarnaast zou het mooi zijn als er meer coaches doorstromen vanuit de talententeams."

Behalve op het gebied van kennisdeling denkt Poltavets dat er ook een hoop te winnen valt op het gebied van materiaal. "We hebben sinds een paar jaar nieuwe modellen en nieuwe schoenen, maar die nieuwe modellen hebben we nog niet helemaal onder de knie. Daar zit zeker nog rek in", stelt Poltavets. "We houden de ontwikkelingen in de andere sporten voortdurend in de gaten, zodat we met de tijd meegaan. We moeten zorgen dat we als land niet stil komen te staan." 

Perspectief
Met Jutta Leerdam en Koen Verweij beschikt Poltavets bij Team Worldstream over twee schaatsers van wereldklasse. De één, Leerdam, won vorig seizoen voor het eerst in haar nog prille carrière de wereldtitel over 1000 meter, terwijl de ander, Verweij, in het verleden al eens wereldkampioen allround werd. De 30-jarige Noord-Hollander is momenteel herstellende van een in augustus opgelopen hernia en hoopt zijn rentree te maken bij het Daikin NK Allround, dat hij wil gebruiken als test voor het WK Kwalificatiemoment in december.

Leerdam verscheen het vorige weekend wel aan de start bij de Daikin NK Afstanden en maakte met name op de laatste dag van het toernooi veel indruk. Met een tijd van 1.13,86 op de 1000 meter - de vierde tijd ooit in Thialf gereden - kan zij volgens Poltavets in de toekomst zeker een aanval doen op het wereldrecord. "Zo'n tijd biedt perspectief", aldus de in Heerenveen woonachtige coach. "Jutta is iemand die van uitdagingen houdt en dat verenigt ons ook. Ik vind het heel prettig om met haar te werken en ik ben ervan overtuigd dat zij de komende jaren nog heel veel mooie dingen laat zien."

Of Poltavets al een lijstje heeft gemaakt met tijden die over pakweg tien jaar een wereldrecord kunnen zijn? "Dat lijstje is er, maar de tijden ga ik niet zeggen", grijnst hij. "Vroeger deed ik daar niet moeilijk over en zei ik het gewoon hardop, maar nu deel ik die alleen nog met mijn sporters. Schaatsers kijken naar elkaar en als je bepaalde tijden noemt, gaan ze daar ook over nadenken. Ik wil de concurrentie niet sterker maken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan