Tickets
Shop
Nieuws 28 nov 2020

Nuis geëmotioneerd: 'Heb het toernooi van Ronald verpest'

"Dit had niet mogen gebeuren, ik voel me een ontzettende stumper", is Kjeld Nuis zich na afloop van de 500 meter schuldbewust. Door een verkeerde wissel schakelde de 30-jarige sprinter van Team Reggeborgh niet alleen zichzelf, maar ook zijn vriend en teamgenoot Ronald Mulder uit. En vooral dat laatste raakt hem. "Ik heb het toernooi voor hem verpest."

Foto : Sander Chamid

Hij was er vrijdagavond al een beetje bang voor. De loting had hem op de eerste 500 meter aan Ronald Mulder gekoppeld (Mulder in de buitenbaan, Nuis in de binnenbaan), wat betekende dat Nuis een snelle opening nodig had om bij de eerste kruising voorlangs te kunnen kruisen bij Mulder. "Ik zat er de hele tijd aan te denken", geeft Nuis in de catacomben van Thialf toe. "Ik probeerde me wel op mezelf te focussen, maar ik was alleen maar met hem bezig. Ik weet gewoon dat Ronald heel rap kan openen. Ook al maak je hem 's nachts wakker, dan opent 'ie nog 9,7."

Nuis, die na een valse start 'met knikkende knieën' aan de start stond, opende niet onder de tien seconden en zag Mulder een 'fabuleuze' opening van 9,61 seconden rijden. In de binnenbocht maakte Nuis vervolgens twee missers, waardoor Mulder met veel meer snelheid de bocht uitkwam en voorrang had moeten krijgen. "Ik keek één keer over mijn schouders en zag niets. Toen dacht ik: oké, top, nu gas geven. Bij de volgende bocht zag ik hem niet meer en wist ik meteen dat het foute boel was", aldus Nuis, die op het grote scherm de beelden zag en zich wel voor zijn kop kon slaan.

Eenmaal op het middenterrein brak Nuis in tranen uit. "Ik vind het echt verschrikkelijk voor Ronald. Als ik het iemand gun om hier hard te rijden, is hij het wel. Hij heeft een paar weken geleden een pittige operatie gehad, knokt zich vervolgens terug en dan opent 'ie hier 9.61. Dat is echt hard. Ik weet van hoe ver hij komt en dan is het extra pijnlijk als ik hem een goed klassement door de neus boor. Ik voel me een ontzettende stumper", vertelt een schuldbewuste Nuis. 

Mulder spreekt na afloop van de dag van één grote teleurstelling. Hoewel hij boos is dat zijn klassement naar de vaantjes is, neemt de 34-jarige Zwollenaar zijn collega niets kwalijk. "Ik zei tegen hem: ik weet dat jij net zo hard baalt als ik. Zoiets kan gewoon gebeuren, het is domme pech", aldus Mulder, die een half uur later de 500 meter opnieuw mocht rijden. Met een tijd van 34,85 (en opnieuw een opening van 9,6) noteerde hij de derde tijd. "Dat laat wel zien dat ik niveau heb."

Foto : Sander Chamid

Toch weet hij dat een goed klassement er dan al niet meer in zit. Omdat hij slechts 35 minuten ('ik heb wel een uur nodig om te herstellen') heeft om zich voor te bereiden op de 1000 meter, komt hij op die afstand niet verder dan de elfde tijd. "Ik baal als een stekker. Ik sta pas een week weer op het ijs en stiekem voelde ik me best wel goed", aldus Mulder, die vier weken geleden de Daikin NK Afstanden aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een hevige keelontsteking.

Mulder kent de laatste jaren sowieso weinig fortuin. Bij het NK Sprint van vorig jaar viel hij op de tweede 500 meter, terwijl hij aan de winnende hand was. Ook bij de NK Afstanden zat het hem niet mee en kreeg hij te maken met materiaalpech. "Ik zei net al tegen Michel: ik heb de laatste jaren niet heel veel geluk tijdens titeltoernooien, ook al kon ik daar vaak niets aan doen. Ach ja, dan moet ik het maar op de echte toernooien laten zien hè", blijft Mulder positief.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan