Moskou heeft een ijsbaan omgebouwd tot tijdelijk ziekenhuis, om de enorme toestroom van coronapatiënten te kunnen opvangen. Rusland rapporteerde maandag een recordaantal van 22.778 nieuwe coronagevallen.

Het land met ongeveer 145 miljoen inwoners is begonnen met het openen van meer tijdelijke klinieken en het herbestemmen van ziekenhuizen in de hoofdstad en andere steden om de druk op het medische systeem te verlichten. Hoewel ze meer middelen hebben dan andere regio's, staan de autoriteiten in Moskou onder zware druk. Ze meldden 6360 nieuwe besmettingen in de Russische hoofdstad.

In Moskou staat het Krylatskoje IJspaleis nu aan de frontlinie, nadat het is omgebouwd tot tijdelijk ziekenhuis voor covid-19-patiënten. Het is recentelijk geopend. Meer dan 1300 ziekenhuisbedden uitgerust met zuurstoftanks bedekken de 400 meter lange schaatsbaan, met meer dan honderd artsen en verpleegsters.

"Alleen het ontwerp onderscheidt het van een gewoon ziekenhuis", vertelde hoofdarts Andrej Shkoda. De faciliteit, zei hij, is uitgerust met alle benodigde apparatuur om de ziekte te behandelen en diagnoses te stellen, inclusief een CT-scanner. Momenteel behandelt het ongeveer 600 mensen, terwijl dagelijks tussen de 60 en 80 nieuwe patiënten worden opgenomen.

De laatste grote schaatstoernooien werden gehouden in 2012 en 2015. Het WK Allround vond in februari 2012 plaats op de kunstijsbaan. Bij de mannen kleurde het podium volledig oranje met kampioen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij en bij de vrouwen won Ireen Wüst de wereldtitel. In 2015 schreef Sjinkie Knegt het klassement op zijn naam op het WK Shorttrack, zijn eerste en tot nu toe enige allroundwereldtitel.