Tickets
Shop
Nieuws 06 nov 2020

Johan de Wit: 'Het moet wel aantrekkelijk zijn om te komen'

Nu de ISU groen licht heeft gegeven voor een World Cup-bubbel in Heerenveen weten de schaatsers wanneer ze elkaar voor het eerst dit seizoen internationaal kunnen meten. Toch is het nog maar de vraag of alle landen er over twee maanden bij zullen zijn. Volgens Johan de Wit, bondscoach van Japan, doen de Japanse schaatsers alleen mee als de 'spelregels' duidelijk zijn. "We willen heel graag komen, maar het moet wel kunnen." Een gesprek met de Nederlandse coach.

Foto : Sander Chamid

Hoe heb jij het afgelopen weekend naar de Daikin NK Afstanden gekeken?
"Allereerst mijn complimenten voor de inspanningen die de KNSB en House of Sports hebben geleverd. De wedstrijd was goed georganiseerd, maar het viel ons op dat er geen sprake was van een bubbel. Dat verontrust ons, omdat er twee rijders positief waren getest. Het is ook maar net in welk perspectief je ernaar kijkt. In Japan zijn er weinig mensen besmet met het coronavirus, maar we houden hier heel veel rekening met elkaar. De maatregelen zijn erg streng en dat werpt zijn vruchten af."

Welke maatregelen gelden er voor jullie zoal?
"Als we in een hotel zitten, moeten we handschoentjes aan, een mondkapje op, constant onze handen wassen en apart aan een tafel zitten om te eten. In het stadion wordt onze temperatuur elke keer gemeten en moeten we verplicht een mondkapje op. Ze zijn hier heel strikt en als we kijken naar wat er in Europa gebeurt, zien we elke dag schrikbarende getallen. In Tokio, waar 38 miljoen mensen wonen, komen er bijvoorbeeld elke dag 'maar' 200 gevallen bij."

Wat vind je ervan dat de ISU een akkoord heeft gegeven voor een World Cup-bubbel in Heerenveen?
"Natuurlijk zouden we heel graag willen komen, maar het moet wel gewoon kunnen. Ten eerste is er vanuit de ISU nog weinig duidelijk over de spelregels en regelgeving en daarnaast weten we nog niet hoe het zit met reizen naar het buitenland. Stel dat we bij terugkomst twee weken in quarantaine moeten, is het voor ons niet mega aantrekkelijk om te komen. Dan kunnen we de WK Afstanden in Peking (die vooralsnog van 25 tot en met 28 februari gepland staan) wel overslaan."

Wanneer is het voor jullie aantrekkelijk genoeg om te komen?
"We willen zeker weten dat de bubbel veilig is, zodat de kans om het virus te krijgen zo klein mogelijk is. Als we daarnaast bij terugkomst niet in quarantaine hoeven, acht ik de kans groot dat we de World Cups gaan rijden. Ik ben zelfs al plannen aan het maken om te komen, maar op basis van de informatie die we nu hebben, kunnen we nog niks besluiten. Sowieso ben ik niet degene die de beslissing neemt, maar bepaalt de bond of we gaan."

Foto : Sander Chamid

Wat zouden de consequenties kunnen zijn als jullie besluiten niet naar Nederland af te reizen?
"Er staat voor ons het één en ander op het spel. Als wij niet komen, raken we wellicht onze startplekken kwijt voor de World Cups en dat zou dan weer kunnen betekenen dat we met minder mensen naar de Olympische Spelen mogen. Met zulke goede schaatsers zou dat echt verschrikkelijk zijn, maar eerlijk gezegd ga ik ervan uit dat de quotaplekken gewoon zullen blijven staan."

In september werd bekend dat er in 2020 geen World Cup-bubbel zou plaatsvinden, mede omdat een paar landen het niet zag zitten. Waren jullie daar één van?
"Wij waren één van die vier landen, maar daar konden we niet zoveel aan doen. Dat heeft puur te maken met de regels in het land en de manier van reizen. Bovendien zijn de rijders heel huiverig om naar Europa te komen en als je het vanuit ons (Japans) perspectief bekijkt, is dat ook begrijpelijk. Stel dat je het omdraait en dat we in Japan veel coronabesmettingen hebben en Nederland weinig: dan zouden de Nederlanders voor vijf weken naar Japan moeten zonder artsen en zonder een groot gedeelte van de begeleiding. Ik denk dat ze dat niet zouden doen. Natuurlijk snap ik vanuit Nederlands oogpunt dat ze graag een wedstrijd willen organiseren, maar wij willen het liefst ook met een zo professioneel mogelijk team naar de toernooien te komen."

Wat vind je überhaupt van het idee om in aanloop naar de WK Afstanden twee World Cups te rijden?
"Om eerlijk te zijn snap ik niet zo goed waarom er zo stel op sprong nog World Cups georganiseerd moeten worden. Als je écht nog wat van het seizoen zou willen maken, zou je het EK Allround & Sprint moeten schrappen en in plaats daarvan drie WK's (Allround, Sprint en Afstanden) organiseren. Daarmee wrijven alle schaatsliefhebbers zich in de handen. Waarom dat niet gebeurt en er wel twee World Cups komen, is mij een raadsel."

Hoe zien de komende weken er voor jullie uit?
"Over anderhalve week rijden we in Obihiro de Japan Cup, dat is hier een hele grote wedstrijd. Verder hebben we eind december het selectiemoment voor het WK en eventueel de World Cups. Gelukkig is publiek toegestaan, mits iedereen een stoeltje naast zich en achter zich vrij houdt. Bij de Japanse kampioenschappen in Nagano zaten twee weken geleden nog zo'n 2000 tot 3000 man op de tribune. De mensen gedragen zich keurig netjes."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan