Tickets
Shop
Nieuws 30 nov 2020

Japan zegt nee tegen WK Afstanden: 'Ben heel erg teleurgesteld'

Het hing al een beetje in de lucht, maar de Japanse schaatsploeg zal definitief niet naar Nederland afreizen voor de World Cups en de WK Afstanden. Dat heeft Johan de Wit, bondscoach van het land, zojuist bevestigd. Volgens de 41-jarige Alkmaarder is de Japanse bond er niet van overtuigd dat de bubbel veilig genoeg is. "Ik vind het heel erg jammer."

Foto : Soenar Chamid

Het is niet de beslissing van hem, maar van de bond, stelt De Wit voorop. "Ik heb zelf nul inspraak gehad, het nieuws is mij gewoon medegedeeld", vertelt hij aan de telefoon. De bond gaf hem drie redenen waarom ervoor gekozen is om af te zien van een trip naar Nederland in januari en februari. Het eerste punt betreft de veiligheid die de bubbel zou moeten garanderen. Hoewel de ISU alle informatie 'keurig op tijd' verstrekte, was de bond toch niet voldoende overtuigd.

"Ik heb de informatie ook gezien en vond het er juist heel goed uit zien", stelt De Wit enigszins verbaasd. "Maar aan de andere kant begrijp ik het ook wel weer. Wij zien op televisie coaches die onder hun mondkapje door aan het coachen zijn en we zien mensen elkaar omhelzen. Dat kunnen wij hier moeilijk bevatten. Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid over de hotels in Nederland: het personeel zit niet in die bubbel, dus hoe gaat dat precies? Er is gewoon nog teveel onduidelijkheid."

Het tweede argument dat de Japanse schaatsbond aan De Wit voorlegde, was het 'belang' van een eventuele komst naar Nederland. Wat zouden de consequenties zijn als Japan niet naar Europa zou komen? "Daarbij hebben ze puur gekeken van: staan er quotaplekken voor de World Cups en de Olympische Spelen op het spel? Dat bleek uiteindelijk niet het geval, dus dan is het aan het land om te bepalen of ze willen komen of niet. Hier sta ik wel achter hoor, ik vind het netjes dat de ISU het zo doet."

Foto : Sander Chamid

Noodzaak
Als derde en laatste argument noemde de bond de 'noodzaak' van de trip. "Dat is eigenlijk een combinatie van wat ik net zei: is het echt nodig dat we gaan? De bond heeft niet het idee dat het ons medailles gaat kosten op de Olympische Spelen als we niet naar Nederland komen. En eerlijk gezegd zijn we het daar allemaal wel over eens: reken er maar op dat we er volgend jaar klaar voor zijn als we aan de start staan van de Olympische Spelen."

Het voelt een beetje dubbel, zegt De Wit. Hoewel hij de beslissing van de bond goed kan begrijpen, vindt hij het jammer dat zijn schaatsers niet kunnen laten zien hoe 'verrekte goed' ze zijn. "Ze rijden alle baanrecords aan gort, zelfs Miho (Takagi, red.) heeft nog nooit zo goed gereden in deze tijd van het seizoen", aldus de Nederlandse coach, die stelt dat de rijders er hetzelfde in staan als hij. 

"Toen de bond de mededeling deed dat we geen WK zouden rijden, hebben we de koppen bij elkaar gestoken en gezegd: we gaan er nog wat moois van maken dit jaar. We hopen nog wat mooie wedstrijden op de kalender te krijgen en de druk van de Spelen na te bootsen. Natuurlijk ben ik heel erg teleurgesteld dat we geen internationale wedstrijden kunnen rijden dit jaar, maar we moeten er niet te lang in blijven hangen."

De ISU heeft in een reactie laten weten dat de quotaplekken voor de Olympische Spelen zullen worden toegewezen na de resultaten van de eerste vier World Cups die gepland staan in november en december 2021.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan