Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2020

ISU verplaatst WK Afstanden naar Heerenveen

De ISU WK Afstanden, die zouden plaatsvinden in Beijing, worden verplaatst naar Heerenveen. Het evenement wordt gehouden van 11 tot en met 14 februari 2021. 's Werelds beste langebaanschaatsers zijn dan al enkele weken in Friesland, vanwege de EK Allround & Sprint en de twee World Cups die gepland staan in januari.

Foto : Soenar Chamid

De ISU-raad, het hoogste orgaan van de internationale schaatsunie, heeft dit besluit vandaag genomen. Recent ging een streep door de WK Afstanden in Beijing, dat gold als testevenement voor de Olympische Spelen van 2022. De ISU moest op zoek naar een alternatieve locatie en kwam in overleg met de KNSB en House of Sports in Heerenveen terecht.

In Thialf staan nu in de tweede helft van dit schaatsseizoen vier internationale wedstrijden gepland. Die cyclus begint op 16 en 17 januari met de EK Allround & Sprint, gevolgd door twee ISU World Cups in de weekends van 22 tot en met 24 januari en 29 tot en met 31 januari. Na een weekend pauze staan dan de WK Afstanden op het programma.

De ISU, KNSB en House of Sports zullen voor deze wedstrijden strenge coronaprotocollen hanteren. Daar is met de Daikin NK's Afstanden en Allround al ervaring mee opgedaan. De schaatsers gaan straks in een bubbel, die de kans op besmettingen tot een minimum moet beperken.

Slot van seizoen
De WK Afstanden betekenen meteen het slot van het internationale langebaanseizoen, dat vanwege de coronapandemie vele kalenderwijzigingen heeft ondergaan. "We zijn blij dat er, ondanks de beperkingen, toch nog zo veel mogelijk is gebleken", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.
"We hebben mooie, coronaproofe NK's achter de rug. Met deze reeks internationale wedstrijden krijgen we ook nog de competitie die onze toppers hard nodig hebben in aanloop naar de Spelen van Beijing."

Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur van eventpartner House of Sports: "Voor het internationale schaatsen is het van grote waarde dat we, gegeven de omstandigheden, met alle betrokkenen toch een goede wedstrijdkalender hebben kunnen samenstellen. Wij waarderen het vertrouwen van de ISU om de organisatie daarvan toe te wijzen aan de KNSB en House of Sports."

Door het verplaatsen van de diverse wedstrijden heeft de ISU een streep gezet door de World Cup in het Chinese Changchun (17-18 februari) én de World Cup-finale in Heerenveen, die op de kalender stond voor 6 en 7 maart 2021.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan