Tickets
Shop
Nieuws 04 nov 2020

ISU geeft groen licht voor World Cup-bubbel in Heerenveen

Goed nieuws voor de langebaanschaatsers en fans: in januari 2021 vinden in Thialf twee World Cups plaats. De ISU-raad heeft vandaag groen licht gegeven om die wedstrijden, in samenwerking met KNSB en House of Sports, te organiseren in Nederland in de twee weekenden na het ISU EK Allround & Sprint.

Foto : Sander Chamid

Die Europese kampioenschappen schuiven een week op. Dit gecombineerde toernooi wordt nu afgewerkt in het weekend van 16 en 17 januari, ook in Thialf. In Heerenveen zal een bubbel worden gecreëerd waarin de internationale langebaanschaatsers enkele weken zullen verblijven om zo veilig mogelijk aan deze wedstrijden te kunnen deelnemen. 

Bij de organisatie van die schaatswedstrijden zullen KNSB en House of Sports gebruik maken van de ervaringen die afgelopen weekend zijn opgedaan bij de Daikin NK Afstanden"Wij hebben laten zien dat we een groot toernooi op professionele en veilige wijze kunnen organiseren en zijn uiteraard heel blij dat we dit nu ook met deze drie internationale wedstrijden mogen doen", zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. "Dit is zowel voor de sport als het publiek goed nieuws."

Ook Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur van House of Sports, is verheugd met het nieuws: "Dit ISU-besluit is zowel sportief als promotioneel goed nieuws voor de internationale schaatssport. Wij waarderen het vertrouwen dat de ISU hiermee richting de KNSB en House of Sports uitspreekt. We hebben er vertrouwen in dat we met alle betrokken partijen drie goede internationale wedstrijden kunnen organiseren."

Beloning
Volgens Sven Kramer is de toewijzing een beloning na al het harde werk van de KNSB, House of Sports, de schaatsers en de begeleiders. "Iedereen wist dat er met een schuin oog naar ons werd gekeken en we verdienen allemaal een groot compliment dat we erin zijn geslaagd zo'n weekend weg te zetten", aldus Kramer op het kanaal van zijn ploeg. "Het is mooi dat we in deze onzekere tijden nog zulke grote toernooien kunnen organiseren. Dat is fantastisch nieuws."

De ISU heeft het nieuws over de World Cup-bubbel woensdagmiddag bekendgemaakt. Overige wedstrijden die op de internationale kalender stonden, blijven daar vooralsnog op staan. Dat betekent dat de WK Afstanden in Peking vooralsnog op groen staan. Bij de volgende zogeheten council meeting, op 10 december, neemt de ISU hierover definitief een besluit.

Voor het shorttrack heeft de ISU eveneens besloten dat het EK, dat wordt gehouden in Polen, een weekend opschuift: van 15 tot en met 17 naar 22 tot en met 24 januari. De intentie is om ook de twee wereldbekerwedstrijden die in februari in Duitsland op de agenda staan door te laten gaan, evenals het WK in maart in Rotterdam. Ook hierover wordt in december een definitief besluit genomen.

Tot slot is er vanwege de coronapandemie een streep gezet door twee juniorenwedstrijden: het WK Junioren in Collalbo en het WK Junioren Shorttrack in Salt Lake City zullen dit seizoen geen doorgang vinden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan