Tickets
Shop
Nieuws 07 nov 2020

IJsdansers Jakucs en Galli stappen over naar Nederland: 'Dit was het wachten waard'

Vol trots stonden ijsdansers Hanna Jakucs en Alessio Galli in oranje kleding op het ijs van Oberstdorf. Tijdens de Nebelhorn Trophy maakte de Hongaarse Jakucs en haar Italiaanse partner Galli eind september hun debuut voor Nederland. Na twee jaar wachten is de overgang vanuit Hongarije goedgekeurd, en mochten ze eindelijk weer een wedstrijd rijden.

Foto : Luca Tonegutti

Via Zoom verschijnen Hanna Jakucs (20) en Alessio Galli (24) in beeld vanuit hun appartement in Milaan. Op hun bureau ligt het Nederlandse kledingpakket opgevouwen klaar voor de volgende wedstrijd. "We love it", zegt Jakucs met een blik op de oranje jasjes. "Het was wel even apart om 'representing the Netherlands' te horen bij de aankondiging in Oberstdorf", vervolgt Galli. "Maar het gaf ook een boost. Dit was de eerste erkenning van buitenaf voor deze overstap."

Jakucs en Galli zijn van kinds af aan begonnen met ijsdansen en vormen sinds 2017/2018 een paar. Daarvoor hadden ze allebei verschillende partners. Bij een zogeheten try-out zette het duo destijds in slechts een week tijd een volledig programma neer. Ze trainen in Milaan bij oud-Europees en -wereldkampioen Barbara Fusar-Poli, en Roberto Pelizzola.

Bij de start van hun nieuwe samenwerking legde Jakucs contact met topchoreograaf en voormalig ijsdanser Adam Solya. De Hongaar woont al jaren in Antwerpen, maar werkt in Eindhoven. Hij maakt ook küren voor veel Nederlandse kunstschaatsers. "Adam was mijn eerste coach", vertelt Jakucs. "Ik wilde graag weer met hem werken." Het paar trainde regelmatig in Eindhoven, en speelde met de gedachten om voor een ander land uit te komen dan Hongarije.

Impuls
"In onze oude omgeving zaten we aan ons maximum. Om meerdere redenen", zegt Galli zonder verder uit te weiden. "De samenwerking met Adam bood ons een kans om een stap voorwaarts te zetten in onze vaardigheden en choreografie. Eindhoven is een inspirerende omgeving." Het tweetal besloot de KNSB te benaderen met de vraag of ze voor Nederland mochten rijden.

"Op dat moment had Nederland nog geen ijsdanspaar", zegt disciplinemanager Karen Venhuizen. Voor de start van het afgelopen seizoen besloten solorijders Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen om verder te gaan als ijsdanspaar. "Zij waren toen nog niet in beeld. Het was een mooie kans om het ijsdansen in Nederland een impuls te geven met een voorbeeld in eigen land. De ISU-regels zijn echter erg streng, je kunt niet zomaar voor een ander land uitkomen."

Vanuit de Hongaarse schaatsbond kwam er direct een vrijgave voor Jakucs en Galli, maar daarna moesten ze nog een jaar langer dan gebruikelijk wachten op goedkeuring van de ISU. "Bij de eerste afwijzing kregen we in eerste instantie geen terugkoppeling wat er mis was", aldus Galli. "Later konden we de aanvraag aanpassen en opnieuw indienen." Je moet onder andere een verblijfplaats hebben in Nederland. Daarnaast mag je een jaar geen internationale wedstrijd hebben gereden.

Hanna Jakucs en Alessio Galli tijdens een training in Eindhoven | Foto : Anna Photographic

Aanvankelijk kwam het niet verkeerd uit, omdat het overgangsproces Galli de gelegenheid gaf om volledig te herstellen van een blessure. Maar vervolgens moest het paar in training zonder uitzicht op wedstrijden. "Dat was soms wel lastig, omdat je geen feedback van de jury kan krijgen op de programma's", legt Jakucs uit.

Ambities
Toen het licht uiteindelijk deze zomer op groen ging voor Jakucs en Galli werden Verhaegh en Van Geffen ook direct geïnformeerd door Venhuizen. "Zij staan erin van 'moge de beste winnen'", zegt de disciplinemanager. "Dit is ook goed voor onze topsportambities in het kunstrijden. Het zou ontzettend gaaf zijn, wie er ook mogen gaan, om straks als Nederland alle disciplines op de EK te hebben. Dat is sinds de winter van 1995/1996 niet meer gebeurd."

Om die ambitie waar te maken heeft het nieuwe Nederlandse paar ook al een stap in de goede richting gezet. Op de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf behaalden ze de technische score voor de vrije dans. Bij de ritmische dans kwamen ze nog drie punten tekort. "Het was een fijn gevoel om weer terug te zijn op het ijs in wedstrijdverband", zegt Galli. "Dit was het wachten waard. We zijn tevreden met het resultaat, en hebben nu een beginpunt om vanuit verder te werken."

Vanwege het coronavirus is het afwachten wanneer Jakucs en Galli weer naar Eindhoven kunnen om te trainen. Om sneller in het wedstrijdritme te komen, heeft het paar besloten om deel te nemen aan de Coppa Italia, een soort KNSB Cup. Bij de eerste wedstrijd in Mentana eind oktober verbeterde ze beide technische scores en behaalde ook de EK-limiet voor ritmische dans, maar deze telt alleen in een ISU-wedstrijd.

De NRW Trophy in Dortmund (25-29 november) is door de selectiecommissie kunstrijden aangewezen als selectiewedstrijd voor de EK in januari, maar de KNSB bekijkt nog of rijders worden uitgezonden naar Duitsland. Beide ijsdansparen zullen elkaar daar dan ontmoeten. "Na twee jaar wachten kunnen we nu ook wel wat langer geduld hebben", zegt Jakucs nuchter.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan