Tickets
Shop
Nieuws 09 nov 2020

'Historische schaatsverhalen' bundel voor de liefhebber

De Nederlandse schaatsgeschiedenis zit boordevol verhalen. Van de oorsprong van het georganiseerde schaatsen aan het eind van de negentiende eeuw tot de introductie van de klapschaats ruim honderd jaar later. Dat weet ook Huub Snoep, die in zijn boek 'Historische schaatsverhalen' 43 van die bijzondere gebeurtenissen heeft gebundeld.

Snoep heeft een lange geschiedenis in het schaatsen. Hij begeleidde jarenlang verschillende schaatsselecties en werd in 2000 persvoorlichter bij de KNSB. Die functie bekleedde hij tot en met 2017. In al die jaren schreef hij al meer dan twintig schaatsboeken, van praktische boeken over natuurijs tot biografieën van Henk Angenent en Yvonne van Gennip.

"Vaak levert een historisch boek weer een heleboel andere verhalen op", vertelt Snoep over zijn meest recente uitgave. "Mensen lezen dat en realiseren zich dat ze op zolder ook nog iets hebben liggen. Daar ga je dan ook weer wat mee doen." Dat leverde deze bundel aan verhalen op. "Er zijn een heleboel van dat soort verhalen. Daarom dacht ik: ik maak er gewoon een boekje van. Waar blijven ze anders?"

Naast de verhalen, stuk voor stuk bijzonder aldus Snoep, bevat het boek ook een aantal unieke foto's. Snoep noemt zelf een foto van atlete Fanny Blankers-Koen als bijzonderste foto. De vliegende huisvrouw bezocht in 1951 het WK in Davos. "Weinig schaatsliefhebbers zullen weten dat zij ook geschaatst heeft", aldus Snoep. "Het is heel bijzonder en ook een klein beetje toeval dat ik deze foto ontving. Ik kreeg een plakboek van een oud-bestuurder van de KNSB en daar zat deze foto in."

Kees Broekman, de eerste Nederlander die Europees kampioen schaatsen werd, en Wim van der Voort met onder anderen Fanny Blankers-Koen (derde van rechts)

Het boek omvat 43 verhalen in 188 pagina's en vertelt van een hoop bekende gebeurtenissen in de rijke geschiedenis van het schaatsen. Natuurlijk het verhaal van Jaap Eden, die in 1894 door een kamermeisje in het Victoria Hotel in Hamar versierd moest worden zodat hij geen Europees kampioen kon worden. Maar ook verhalen over het kunstrijden, shorttrack, marathonschaatsen en natuurlijk de Elfstedentocht ontbreken niet.

Het boek Historische schaatsverhalen kost € 18 + € 4,50 verzendkosten. Bestellen kan via huubsnoep@hotmail.com.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan