Hoera! Ard Schenk blaast vandaag 75 kaarsjes uit op zijn verjaardagstaart. Een mooi moment om terug te blikken op de indrukwekkende loopbaan van één van Nederlands grootste schaatshelden.

15 minuten
De 10 kilometer mag inmiddels ruim onder de 13 minuten gereden worden, maar toen Ard Schenk op 14 maart 1971 in Inzell voor het eerst onder de 15 minuten schaatste, was dat heel groot nieuws. Ondenkbaar eigenlijk. Met een tijd van 14.55,9 was hij bijna zes seconden sneller dan zijn eigen wereldrecord, dat hij precies een maand eerder in Zweden reed. (15.01,6).

Dit was niet de enige barrière die Schenk verbrak tijdens zijn loopbaan. In januari van hetzelfde jaar was hij ook de eerste man die de klok op de 1500 meter onder de twee minuten stilzette.

Foto : Cor Mooij

1972
Met stip het meest succesvolle schaatsjaar van Ard Schenk. Hij heerste internationaal met de Europese- en wereldtitel allround, maar ook tijdens de Winterspelen in het Japan was hij oppermachtig. Hij begon zijn medaillejacht in Sapporo met een vlakke vijf kilometer, waarna hij het goud mocht ophalen. De volgende dag kwam hij op de 500 meter ten val, maar dat weerhield hem niet om de dag erna de 1500 meter te winnen. Hij maakte het feest compleet door op dag vier van de Spelen ook op de 10 kilometer het goud te veroveren. 

3 & 3 & 3
Naast drie olympische titels pakte Schenk precies hetzelfde aantal Europese titels (1966, 1970, 1972) en wereldtitels allround (1970, 1971, 1972)  

Tijdens het vierde WK allround in Göteborg, in 1971, zingt Nederland het hoogste lied. Ard Schenk pakt in Nya-Ullevi zijn tweede wereldtitel. Hij reed hier een wereldrecord op de tien kilometer 15.01,6. Verkerk pakt het brons, achter de Zweed Göran Claeson | Foto : Cor Mooij
Ard Schenk tijdens de 1500 meter op het EK in het Ullevi stadion in Gothenburg in 1965. Tegenstander is de Noor Magne Thomassen. Foto: KNSB archief

Achttien wereldrecords
Ard Schenk reed tijdens zijn carrière maar liefst achttien keer naar een wereldrecord. Drie keer op de 1000 meter, drie keer op de 1500 meter, vier keer op de 3 kilometer, twee keer op de 5 kilometer, twee keer op de 10 kilometer en vier keer op de grote vierkamp.

Ard Schenk werd wereldkampioen schaatsen in het Ullevi stadion in Zweden met een wereldrecord op de 10 kilometer. Leen Pfrommer coacht hem. | Foto : Cor Mooij

3 keer Chef de Mission 
Als Chef de Mission van de Nederlandse afvaardiging was Ard Schenk ook na het eind van zijn eigen schaatscarrière nog eens drie keer bij de Olympische Winterspelen (1992, 1994 en 1998)

Foto : Soenar Chamid
Ook wanneer hij zelf niet meer schaatst moeten de medailles gevierd worden voor Nederland. Bij de huldiging van de bronzen ploegenachtervolging hangt hij samen met Kees Verkerk bij Erben Wennemars, Carl Verheijen, Sven Kramer, Mark Tuitert en Rintje Ritsma een enorme medaille om. | Foto : Ben Haeck

Een eigen schaatsaward
In 1990 werd voor het eerst de Ard Schenk Award uitgereikt. Als uitgangspunt voor de prijs, een bronzen beeld van 7,5 kilogram, werd een oude actiefoto van Schenk gebruikt. Eerst ging de prijs alleen naar de beste schaatser van het jaar, maar inmiddels worden ook de volledige ploegen betrokken. 

Sven Kramer ontvangt de Jaap eden voor de beste schaatser uit handen van Ard Schenk 2009 | Foto : Soenar Chamid

 ...en dan was er ook nog een eigen toernooi ('Met Kees dan, hè?')


Nadat de eerste editie in het water viel, werd in 2018 de eerste Ard en Keessie Bokaal verreden. Tijdens het initiatief van Bart Vreugdenhil en Ronald Ligtenberg werd in de open lucht van de Jaap Eden IJsbaan én op vaste schaatsen het baanrecord van Ard Schenk en Stien Kaiser uit 1971 aangevallen...