Live
Shop
Nieuws 27 nov 2020

Femke Kok: 'Het is heel fijn om zo'n teamgenoot te hebben'

Met de nationale titel op de 500 meter had Femke Kok zich geen beter begin van haar seniorentijdperk kunnen wensen. Komend weekend gaat de 20-jarige Friezin er alles aan doen om haar succes van de NK Afstanden een mooi vervolg te geven bij het Daikin NK Sprint. "Ik zal stiekem wel teleurgesteld zijn als ik het podium niet haal."

Foto : Soenar Chamid

Het is nog altijd even wennen, zegt Femke Kok aan de vooravond van haar tweede NK Sprint. Een jaar geleden was ze voor velen nog een onbekende naam en hoefde ze nauwelijks media te woord te staan. Een aantal maanden en heel wat successen verder behoort ze tot de beste sprinters van Nederland en ziet ze de schijnwerpers steeds vaker op haar gericht staan. Met behulp van sportmarketingbureau House of Sports behandelt ze de interviewverzoeken die ze in aanloop naar een groot toernooi krijgt.

"Vorig jaar rond deze tijd wist bijna niemand wie ik was en nu zijn er steeds meer mensen die een interview willen", merkt ze met haar kenmerkende glimlach op. Ze vindt het wel wat hebben, die aandacht, maar ze is ook niet bang om een 'nee' te verkopen als het niet uitkomt. "Ik sta voor veel dingen open, maar als het mijn voorbereiding verstoort heb ik er geen moeite mee om nee te zeggen." Behalve van House of Sports krijgt Kok ook geregeld advies van Ireen Wüst, die bij Team Reggeborgh aan haar laatste twee seizoenen bezig is.

De 34-jarige Brabantse heeft in haar carrière een schat aan ervaring opgedaan en hoopt dat nu over te brengen op de jongere garde. "Het is heel fijn om iemand in je team te hebben die alles al heeft meegemaakt en naar je toekomt om te zeggen dat je rustig moet blijven. Ze staat overal voor open en geeft heel goed advies hoe je met bepaalde dingen kunt omgaan. Voorafgaand aan de NK Afstanden kwam ze naar me toe en zei ze dat ik me niet gek moest laten maken door de media en dat ik gewoon bij mezelf moest blijven. Ja, Ireen is altijd bereid om te helpen."

Zwaaien
De tips bleken van waarde, want bij de Daikin NK Afstanden liet Kok zien dat ze goed met de verwachtingen van buitenaf kon omgaan. Ze won beide 500 meters en kroonde zichzelf voor het eerst in haar carrière tot Nederlands kampioene bij de senioren. "Om eerlijk te zijn, vond ik het best moeilijk om die verwachtingen waar te maken", geeft ze toe. "Omdat je één keer in een trainingswedstrijd hard hebt gereden, verwacht iedereen meteen dat je hem wel even wint. Dat brengt extra spanning met zich mee, maar aan de andere kant leer je daar ook weer van."

Dat ze haar eerste nationale niet met het publiek kon vieren, vond ze 'heel jammer'. "Normaal zwaai ik altijd even naar mijn ouders en deel je de vreugde met het publiek, maar dat zat er nu niet in", doelt ze op de lege tribunes in Thialf. Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn er voorlopig geen toeschouwers in de stadions welkom en zijn de mensen op hun eigen televisie aangewezen. "Het was zó apart. Toen ik over de finish kwam, kon ik alleen maar naar m'n trainer en teamgenoten zwaaien. Toch moeten we het van de positieve kant bekijken en blij zijn dat we überhaupt mogen schaatsen!"

Komend weekend wacht met het Daikin NK Sprint namelijk alweer het derde grote toernooi van het schaatsseizoen. In Thialf komen de beste sprinters van het land bij elkaar om te strijden voor de nationale titel én een ticket voor het EK Sprint. "Het wordt een spannend toernooi", beweert de schaatsster uit Nij Beets. "Er zijn zoveel goede meiden op de sprintafstanden: je hoeft maar één foutje te maken en je keldert naar beneden in het klassement. Ik wil heel graag vier goede afstanden rijden en dan zien we wel wat de uitslag wordt. Het zou mooi zijn als ik een plekje hoger eindig dan vorig jaar."

Foto : Sander Chamid

Debuut
Kok won vorig seizoen tot haar eigen verbazing een bronzen medaille op het sprintkampioenschap. Bij haar debuut hoefde de Friezin, die de afsluitende 500 meter wist te winnen en een wereldrecord aan punten voor junioren reed, alleen Letitia de Jong en Jorien ter Mors voor zich te dulden. "Ik had er toen niet eens naartoe gewerkt", gniffelt ze. "Ik had de hele week zwaar getraind om me voor te bereiden op andere wedstrijden, dus dat ik uiteindelijk als derde eindigde, was voor mij als juniore mooi meegenomen."

Of Kok goed genoeg is om dit jaar al mee te doen voor de overwinning, vindt ze moeilijk te zeggen. Met Jutta Leerdam als grootste concurrent denkt ze dat ze van hele goede huizen moet komen om haar te verslaan. "Haar 1000 meter is zó goed, daar pakt ze heel veel winst", stelt Kok, die bij de NK Afstanden op een kleine anderhalve seconde van de wereldkampioene het zilver behaalde. "Ik weet niet zo goed wat ik op de 1000 meter kan. Ik heb er dit jaar twee gereden, waarvan er eentje niet zo vlekkeloos was. Ik ben benieuwd of ik nog sneller kan dan die 1.15,16 van het NK."

Waar Leerdam de winst hoopt te halen op de kilometer, zal Kok de 500 meter aangrijpen om zoveel mogelijk tijd proberen te pakken. De kersverse Nederlands kampioene klokte bij een trainingswedstrijd in oktober al eens een tijd van 37,55, waarmee ze zichzelf in één klap de snelste Nederlandse vrouw ooit in Thialf mocht noemen. Vorige week deed ze daar bij een oefensessie zelfs nog een schepje bovenop (37,47), al telde deze wedstrijd niet officieel mee. "Bij zo'n trainingswedstrijd ben ik totaal niet bezig met wat ik kan verwachten", aldus Kok.

"Ik zie het echt als een training en let op de technische dingen die vorige keer fout gingen. Dat er dan zulke tijden uitkomen, is alleen maar mooi." Toch beseft de tweevoudig wereldkampioene allround bij de junioren als geen ander dat een trainingswedstrijd geen NK is. "Ik moet het uiteindelijk dit weekend laten zien, maar het geeft wel een beter gevoel als je zo'n tijd rijdt vlak voor zo'n toernooi dan als je een mindere 500 meter rijdt", besluit ze.

Meer informatie over het Daikin NK Sprint vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan