Tickets
Shop
Nieuws 02 nov 2020

Canadese schaatsers vinden onderdak in Fort St. John

De Canadese schaatsploeg kan eindelijk weer op het ijs trainen. Door de technische problemen van de ijsbaan in Calgary hebben wereldkampioenen als Ivanie Blondin, Graeme Fish en Ted-Jan Bloemen dit seizoen nog nauwelijks op het ijs gestaan. In het kleine plaatsje Fort St. John maken ze deze week weer hun eerste slagen op het ijs.

Foto : Sander Chamid

Fort St. John, een provinciestadje in het noordoosten van de provincie British Columbia, huisvest de enige andere volledig overdekte ijsbaan in Canada naast de ijsbaan in Calgary. De Richmond Olympic Oval in Vancouver is na de Olympische Spelen van 2010 niet meer in gebruik geweest als ijshal. De nationale ploeg komt zelden in de plaats met zo'n 20.000 inwoners. Voor het laatst was dat in de zomer van 2018. 

De aanhoudende problemen met de ijsbaan in Calgary zorgen er nu voor dat alsnog voor een trainingskamp in Fort St. John gekozen wordt. Tijdens het trainingskamp van twee weken worden zeer strenge coronamaatregelen getroffen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Onderdeel van dat pakket is dat ook op het ijs een mondkapje gedragen moet worden als afstand houden niet mogelijk is. 

Het trainingskamp kan op goedkeuring rekenen van de schaatsers, die met nog anderhalf jaar te gaan tot de Olympische Spelen bang zijn om een achterstand op te lopen. "De besmettingen in Europa nemen toe, maar de trainingsomstandigheden zijn niet zo erg veranderd als in Canada", vertelt Ivanie Blondin tegen een Canadees persbureau. "Zij trainen samen, doen krachttraining samen en dragen geen mondmaskers. Ze rijden zelfs trainingswedstrijden."

Hoewel de langebaanschaatsers nu onderdak hebben gevonden, doemt de volgende crisis alweer op. De Canadese overheid heeft de coronamaatregelen rond de sport aangescherpt, waardoor de shorttrackploeg het trainingscentrum in Montreal heeft moeten verlaten. De Canadese bond werkt hard aan een alternatief, maar kan niet terugvallen op de ijshockeybanen in Fort St. John. Deze voldoen namelijk niet aan de veiligheidseisen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan