Tickets
Shop
Nieuws 19 nov 2020

Bob en Bart de Vries maken allrounddebuut: 'Hopelijk de 500 meter tegen elkaar'

Het schaatsseizoen kent al veel verrassingen in de wedstrijdkalender, maar ook in de deelnemerslijsten van de wedstrijden zijn genoeg opvallende namen terug te vinden. Zo hebben marathonschaatsers en broers Bob en Bart de Vries hebben naast hun genen nog iets gemeen: ze maken dit weekend allebei hun debuut op het Daikin NK Allround.

Als na Bart ook Bob klaar zit voor het video-interview (‘je kunt wel zien wie er in het onderwijs werkt en wie de boer is’, aldus Bart) benadrukken de ervaren schaatsers dat ze normaal gesproken nooit aan een NK Allround zouden meedoen. "Hoe ouder hoe gekker, lijkt het wel", stelt Bob. "Het allrounden is de oorsprong van het schaatsen, dan wil je wel eens kijken hoe ver je komt. Maar als allrounders hebben we er niets te zoeken natuurlijk."

Records
Als oudste van de twee was Bob al op de hoogte dat het uitzonderlijk is dat hij met zijn 35 jaar dit weekend voor het eerst in zijn carrière meedoet aan het Daikin NK Allround. Dat ook Bart (32) de recordboeken ingaat, wisten ze beiden niet. Bart: "Bij de jeugd plaatste ik me nooit en bij de senioren moet je plaatsingswedstrijden rijden. Daar laten we een marathon niet voor schieten. Ik had er nu ook niet meer op gerekend en had ook niet naar de criteria gekeken. Toen ik hoorde dat ik mocht rijden vond ik het best wel grappig, maar nu neem ik het hartstikke serieus en grijp ik deze kans met beide handen aan."

De oudste NK-debutanten sinds in 1962 het kunstijs zijn intrede deed

Het is dan ook al elf jaar geleden dat Bart voor het laatst een 500 meter reed. Het persoonlijke record van oudere zus Elma, die in 2010 Nederlands kampioen allround werd, is zelfs sneller dan dat van hem. "Ik zie een doel, Bart", moedigt Bob hem dan ook lachend aan. Elma zelf liet vanuit Schotland ook nog even van zich horen in de familieapp toen het nieuws bekend werd. 'Werk aan de winkel', stuurde ze terug en dat advies hebben de mannen niet in de wind geslagen. De afgelopen twee weken werd er nog druk geoefend op de start.

"In twee weken ga je daar natuurlijk niet ineens heel goed in worden", blijft Bart realistisch. "Maar ik heb het er wel met mijn trainer Ron Neymann en ook Henk Hospes over gehad hoe ik nou het beste een 500 meter kan aanvliegen." Zo gebeurde het dat hij zaterdag in een oefensessie vast een testrace reed. "Toen bleek wel dat ik geen sprintbenen heb, want ik werd gewoon door Lotte van Beek verslagen." Lachend concludeert hij dan ook dat het hem niet verkeerd uitkomt dat de uitslagen van deze trainingswedstrijden in deze coronatijd niet meer gepubliceerd worden.

Verwachtingen
Als mannen van de lange adem maken ze zich voor komend weekend geen illusies van hoge klasseringen. "Ik weet dat ik in de achterhoede ga rijden, dus dat geeft wel een soort ontspanning mee", aldus Bob. "Het is hopen op een uitschieter op de vijf, zodat ik het toernooi af kan maken. Het wordt een moeilijk verhaal, want via het klassement gaat het zeker niet lukken."

Bart heeft het rijden van persoonlijke records tot doel gesteld. "Ik hoop dat we de 500 meter tegen elkaar rijden. Dat zou leuk zijn." Bob vult aan: "Dan kunnen we eindelijk zien wie daar echt het slechtst in is." De ploeggenoten van Bart hopen ook op een onderonsje tussen de twee broers. "Zij hebben de popcorn dan al klaar staan. Ook onze ouders zullen het jammer vinden dat ze er niet bij kunnen zijn."

Het uitstapje naar de langebaan is voor beiden een tijdelijke. Na dit weekend gaat de blik weer op de marathons, waarvan ze hopen dat die in januari weer van start kunnen gaan. De coronamaatregelen houden de vooruitzichten voorlopig nog wel even onzeker. "Trainen vinden we helemaal niet erg, maar je wilt wel ergens naartoe werken", vertelt Bob. "Je hoopt dat je in januari los kan, maar ook dat is nog onduidelijk. En aan de andere kant moet je er ook klaar voor zijn als het gaat beginnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan