Met een telefoontje van Jac Orie kwam voor Diane Valkenburg de spreekwoordelijke trein langs waar ze wel in moest stappen. Als trainer van de nieuwe marathonploeg van Jumbo-Visma leert de 35-jarige Zuid-Hollandse het 'spelletje' van de andere kant kennen. "Ik zorg ervoor dat alle rijders zo sterk mogelijk aan de start staan."

Eind januari maakte de geel-zwarte formatie bekend dat ze komende winter met een volwaardige marathonploeg op het ijs zal verschijnen. Het nieuws werd aangejaagd met een ludiek schaatspak inclusief Unox-muts, het bedrijf dat naast Jumbo-Visma een belangrijke partner is voor het nieuwe team. In de periode dat er nog plannen werden gesmeed voor deze ploeg werd Valkenburg gebeld door haar oud-trainer Jac Orie. Of zij interesse had om onderdeel uit te maken van het begeleidingsteam.

De voormalig allroundster, die in 2016 stopte met schaatsen en die winter begon als trainer bij RTC Zuidwest, hoefde niet lang na te denken. "Ik heb veel geleerd bij het RTC en het altijd goed naar mijn zin gehad, fijn gewerkt met mijn collega's en schaatsers", benadrukt Valkenburg. "Maar soms komt er een kans voorbij die je niet kan en wil laten gaan." Naast ploegleider Peter de Vries, die overkomt van Team Okay Fashion & Jeans, is ze nu trainer en bewegingswetenschapper bij de marathonploeg. "Peter maakt het tactische strijdplan en ik zorg ervoor dat alle rijders zo sterk mogelijk aan de start staan", vat ze de combinatie samen.

Koersen
Half april werden de zes mannen gepresenteerd die komend seizoen debuteren namens Jumbo-Visma. De ploeg bestaat uit een mix van ervaring en jonge talenten met Ingmar Berga, Erik Jan Kooiman, Robert Post, Mats Stoltenborg, Casper de Gier en Harm Visser. Vanwege de coronacrisis zijn de eerste trainingen individueel afgewerkt en tot nu toe redden de rijders zich goed, aldus Valkenburg. "Het is fijn dat we steeds meer speelruimte krijgen om te trainen, maar we moeten wel voorzichtig blijven. De gezondheid is belangrijker dan topsportprestaties. Als het schaatsseizoen straks weer begint, hoop ik dat we gewoon wedstrijden kunnen rijden."

Of Valkenburg zelf weleens een koers heeft geschaatst? "Ja, ik heb twee landelijke marathons gereden als training, omdat het goed was voor mijn vermogen op de langebaan. Maar die wedstrijden reed ik achteraan mee hoor", lacht ze. "Ik heb daar geen rol van betekenis gespeeld in de uitslag." Het marathonschaatsen is een heel ander spel, weet Valkenburg. "Langebaan is in principe een korte tijdrit die je in je eentje schaatst terwijl de wedstrijden bij de marathon natuurlijk veel langer zijn en er zitten tempowisselingen in. Ik volgde het marathonschaatsen al een beetje, omdat ik het leuk vind om te kijken."

Processen
"Fysiologisch gezien is het ook heel anders dan een 1500 meter rijden", vervolgt ze. "Mijn achtergrond als bewegingswetenschapper is daarin heel handig, omdat je opgeleid wordt om het menselijk functioneren te leren kennen en te onderzoeken hoe je dat kunt verbeteren." Valkenburg begon voor haar schaatscarrière aan de studie Bewegingswetenschappen en rondde deze in 2012 af terwijl ze nog actief was op de langebaan. "In langebaan en marathon zijn deels dezelfde fysiologische processen belangrijk, maar er zitten ook verschillen. Het is een kwestie van exploreren, goed nadenken en net andere principes toepassen om alles te optimaliseren."

Naast de kennis en jarenlange ervaring van De Vries in het peloton kijkt Valkenburg ook uit naar de samenwerking met haar oude leermeester Orie. "Ik heb als schaatser al veel van Jac geleerd en nu mag ik weer van hem leren." Naar eigen zeggen is ze fan van zijn manier van training geven en programma's schrijven. "Jac benadert het als een groot gecontroleerd experiment, denkt na over waarom hij dingen doet en durft nieuwe dingen uit te zoeken. Daar leer ik graag van. Ik vind het een leuke uitdaging en het is een mooie omgeving om in te werken."

Door Anjuli Veltman