Tickets
Shop
Nieuws 02 mei 2020

Top 6: favoriete skeelerpistes

Helaas... Voorlopig hoeven we nog geen skeelerwedstrijden te verwachten. Veel trainingslocaties houden hun deuren ook nog even gesloten, al mag de jeugd en topsport voorzichtig weer beginnen met inlineskaten. Om het leed iets te verzachten vroegen wij op Instagram naar jullie favoriete inlinepistes en dit waren jullie antwoorden!

1. Heerde
De inlinepiste in Heerde is de eerste in Nederland die werd voorzien van een speciale coatinglaag die minder weerstand biedt dan asfalt. En minder weerstand betekent hogere snelheden! Het skeeleren in Heerde heeft een lange geschiedenis. Een van de hoogtepunten is het WK Inlineskaten in 2018 dat samen met Arnhem werd georganiseerd. Bij de junioren zorgden Merijn Scheperkamp, Teun de Wit en Jordy van Workum op de door tribunes omgeven sfeervolle piste voor de medailles. Geen wonder ook dat de piste in Heerde de favoriet is van Van Workum! 

Jordy van Workum in actie op de punten/afvalkoers van het WK 2018 in Heerde | Foto : Eline Hooghiemstra

2. Heerenveen
De Friese stad staat bekend als het 'schaatshart van de wereld', maar beschikt ook over een overdekte skeelerpiste. Regen en wind hebben alsnog een invloed op de baan, aangezien het hekwerk aan de buitenkant van de baan de weerselementen niet tegenhoudt, maar de overkapping zorgt toch voor de nodige beschutting. De piste is de afgelopen jaren meerdere malen gastheer geweest van een wedstrijd in de nationale competitie en is onder meer de favoriete baan van Evelien Vijn, de regerend Nederlands kampioen puntenkoers op de weg bij de junioren.

3. Geisingen 
De mensen die nauw betrokken zijn bij het skeeleren in het Duitse Geisingen zullen zich de tiende verjaardag van hun Arena heel anders hebben voorgesteld. Van 17 tot en met 19 april zou het jubileumjaar uitgebreid gevierd worden met de Europa Cup. De volledige overdekte piste in het dorpje staat te boek als een van de snelste ter wereld. De wedstrijden hebben een grote aantrekkingskracht op buitenlandse deelnemers. Zo snel als het in Geisingen gaat, gaat het bijna nergens.

De nieuwe baan in Oldebroek moet nog even wachten op het NK | Foto : Erik Peek

4. Oldebroek
Spiksplinternieuw is de piste in het Gelderse Oldebroek. Aan het einde van de vorige zomer werd daar met veel feestelijkheden de nieuwe baan geopend. Eind mei zou op het compleet vernieuwde complex het KPN NK Baan/Weg gehouden worden, maar dat gaat wegens de coronamaatregelen helaas niet door. Toch heeft de baan al de nodige fans verworven, vandaar zijn plekje in deze lijst. 

5. Oostende
Of eigenlijk Zandvoorde. In het kleine Belgische plaatsje aan de kust worden de wedstrijden vaak getekend door een frisse wind van zee. De baan kan rekenen op een vaste schare bezoekers en fans die op de jaarlijkse Europa Cup afkomen. Ook zijn er in het verleden meerdere grote toernooien gehouden. Op de huidige piste werd in 2013 het WK verreden en in 2018 was er nog een succesvolle Nederlandse ploeg actief op het EK. De vooruitzichten voor de baan zijn goed, want de lokale vereniging Zwaantjes Roller Club heeft al een aanvraag gedaan voor het EK van 2024. 

De Nederlandse en Portugese ploeg op de aflossing van het EK 2018 in Oostende | Foto : Eline Hooghiemstra

5. Wervershoof
De jongste in het rijtje van de drie Nederlandse pistes met een speciale coatinglaag. Met de nieuwe laag op de baan werd vorig jaar het NK baan georganiseerd op de Sjoerd Huisman-piste. Op de naar de veel te vroeg gestorven marathonschaatser vernoemde piste werd soms fel gestreden om de titels, zoals ook voor de kijkers thuis te zien was via de livestream. Bij de senioren werden uiteindelijk tien verschillende kampioenen gehuldigd. Vanwege het uitstel van het KPN NK Baan/Weg in Oldebroek mogen zij zich nog iets langer Nederlands kampioen worden. 

6. Almere
In 2013 werd op de skeelerbaan van ASV Almere het Europees kampioenschap verreden. Het toernooi in eigen land verliep zeer succesvol voor Nederland. De oranje equipe won maar liefst vijftien gouden medailles en stond daarmee bovenaan in de medaillespiegel. Ronald Mulder, Michel Mulder, Crispijn Ariëns, Elma de Vries en Irene Schouten deden ieder een duit in het zakje, maar Manon Kamminga was de rijder die het meest op dreef was. Zij greep vier individuele titels en drie titels op de relay. 

Rémon Kwant werd vorig jaar in Wervershoof Nederlands kampioen op de 500 meter | Foto : Hidde Muije

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken in Nederland waar je kunt skeeleren! Wil je weten waar? Kijk dan hier op de kaart waar een skeelerbaan bij jou in de buurt is of zoek hier naar een vereniging met skeeleraanbod.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan