Tickets
Shop
Nieuws 07 mrt 2020

Roest heeft buit binnen: 'Heb ze echt allemaal moeten winnen'

Zonder een wedstrijd te verliezen ging Patrick Roest er zaterdagmiddag voor het eerst in zijn carrière met de 'World Cup' vandoor. Toch moest Roest er bij de World Cup-finale in Heerenveen nog voor strijden, aangezien het verschil met Danila Semerikov vooraf slechts drie punten was. "Ik wist wat ik moest doen."

Foto : Soenar Chamid

Winnen van Semerikov was de opdracht voor de kersverse wereldkampioen allround. Als hij zijn Russische opponent in een rechtstreeks duel voor zou blijven, was hij verzekerd van het eindklassement én een bedrag van 20.000 dollar. Roest reed vanaf de start meteen weg en zag Semerikov uiteindelijk ruim vijf seconden later over de streep komen. "Toen wist ik dat ik er goed voor stond in het klassement. Maar als je hier van start gaat wil je niet alleen de rit winnen, maar ook de vijf kilometer", stelt Roest.

Met een tijd van 6.11,15 was hij ruim anderhalve seconde sneller dan de wereldkampioen op de 10 kilometer, Graeme Fish. Ted-Jan Bloemen, wereldkampioen op de 5 kilometer, pakte met 6.13,72 het brons. "Het was misschien niet mijn beste rit, maar ik ben heel blij dat ik hier in een vol Thialf heb gewonnen", aldus Roest, die naar eigen zeggen toch wel een beetje moe was van het WK in Hamar. "Gelukkig kon ik nog versnellen in het tweede deel. Dat was zeker nodig om de dubbel te pakken."

Foto : Soenar Chamid

Uitrusten
Roest zegevierde dit wereldbekerseizoen vier keer op de 5 kilometer en één keer op de 10 kilometer; de vijfde World Cup in Nagano sloeg hij, net als de rest van het team, over. "Het is tegenwoordig een stuk lastiger om het klassement te winnen als je een wedstrijd overslaat. Ik heb dus echt álle wedstrijden moeten winnen", geeft Roest, die één keer eerder op het podium van een klassement stond, aan. "Het is misschien niet de allergrootste prijs, maar als je hem in Thialf kunt winnen, is dat wel heel mooi."

Het liefst had Roest de wereldtitel op de 5 of 10 kilometer in Salt Lake City gepakt, maar daar liet zijn topvorm hem in de steek. De rijder van Jumbo-Visma herstelde zich twee weken later op het WK Allround door drie van de vier afstanden te winnen en voor de derde keer de wereldtitel te pakken. Kortom, een geslaagd seizoen voor Roest. "Of ik nu baal dat het seizoen ten einde is? Aan de ene kant wel, want het duurt altijd zo lang totdat het weer begint. Aan de andere kant vind ik het ook wel even fijn om lekker uit te rusten, het is immers een druk seizoen geweest."

Dankzij de dag- en eindzege in Heerenveen kan Roest een bedrag van 20.000 dollar tegemoet zien.  Wat hij precies met dat geld gaat doen, heeft hij nog niet over nagedacht. "Ik wist niet eens hoeveel prijzengeld hierop stond", lacht Roest. "Als je me die vraag tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi nog eens stelt, heb ik er misschien wel een antwoord op." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan