Tickets
Shop
Nieuws 29 mrt 2020

Kosta Poltavets weg bij Russische ploeg, wil terug naar Nederland

Foto : Soenar Chamid

Na tien jaar in Russische dienst trekt Kosta Poltavets de deur bij die ploeg achter zich dicht. "Toen ik in 2010 hoofdcoach werd van het Russische schaatsteam, was er één belangrijk doel: het Russische schaatsen terugbrengen naar wereldniveau", zegt Poltavets tegen de NOS. "Dat was zeker een lastige opgave, maar naar mijn mening is het gelukt." 

Onder leiding van Poltavets is het Russische schaatsen de afgelopen jaren aan een sterke opmars bezig. Met Pavel Kulizhnikov en Natalia Voronina leverde hij bij de WK Afstanden in Salt Lake City dit seizoen twee nieuwe wereldkampioenen af. De twee rijders deden dat op de 1000 en 5000 meter ook nog eens in een nieuw wereldrecord.

De 57-jarige trainer geeft aan nog niet klaar met het schaatsen te zijn. Hij is op zoek naar een nieuwe uitdaging. "Het liefst zou ik dit doen op - voor mij vertrouwde - Nederlandse bodem, met atleten die net zo gepassioneerd zijn over het schaatsen als ikzelf", zegt hij. In het verleden was Poltavets succesvol als assistent-trainer van de TVM en DSB-formaties.

In zijn periode in Russische dienst nam hij in aanloop naar de Olympische Spelen van PyeongChang ook Koen Verweij onder zijn hoede toen hij geen onderdak kon vinden bij een Nederlandse commerciële ploeg. Zowel Poltavets als de Russen waren niet in Zuid-Korea welkom vanwege de collectieve schorsing van de Russische ploeg rond de dopingperikelen in Sotsji. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan