Iets eerder dan gepland zit het schaatsseizoen erop. Daarom vroegen wij in onze Instagram-stories naar jullie hoogtepunten van deze winter. Lees hieronder wat jullie de mooiste momenten van het seizoen vonden!

1. Het seizoen van Wüst
Met stip op één bij jullie: de races van Ireen Wüst. Met goud op de 1500 meter van de WK Afstanden, de overwinning op het WK Allround in Hamar en het baanrecord in Heerenveen bij de wereldbekerfinale breidde ze haar al indrukwekkende palmares nog iets verder uit. "Afgeschreven, maar gewoon de beste", zegt Monique. "Terecht dat ze nog twee jaar doorgaat! Respect."

2. De 1000 van Leerdam
Bij de vrouwen was er dit jaar genoeg concurrentie op de korte afstanden. Japanners, Russinnen, Brittany Bowe niet te vergeten, er waren zo zes à zeven vrouwen die je op kon schrijven voor de wereldtitel in Salt Lake City. Dat een Nederlandse er met de wereldtitel vandoor zou gaan lag niet direct in de lijn der verwachting. Maar het was Jutta Leerdam die zaterdag 15 februari boven zichzelf uit steeg en zichzelf kroonde tot de beste van de wereld op de 1000 meter. Eerder was ze ook al op de NK en EK Afstanden de beste. Koningin van de 1000 dus!

 3. De ontlading bij Van Ramshorst
De vrouwen blijven dit lijstje nog even domineren, want ook in het marathonschaatsen zorgden zij voor het hoogtepunt van het jaar. Bij (opnieuw) gebrek aan Nederlands natuurijs waren de wedstrijden op de Weissensee en de Botnische Golf bij Luleå dit jaar de belangrijkste momenten voor de specialisten. De Alternatieve Elfstedentocht is de laatste jaren de laatste en langste wedstrijd op de Weissensee. Na 200 kilometer strijden kwam Laura van Ramshorst solo over de streep. Het leverde beelden op die de marathonfans nog lang zullen bijblijven.

Foto : Ben Mobach

4. De terugkeer van Knegt
Het seizoen 2019/2020 was in het shorttrack weer een grote zegereeks voor Suzanne Schulting. De olympisch kampioene van PyeongChang werd soeverein Europees kampioene en keek vol vertrouwen uit naar het WK, totdat het coronavirus roet in het eten gooide. Maar het meest bijzondere moment in het shorttrack was toch wel de comeback van Sjinkie Knegt. Na meer dan een jaar revalideren haalde hij voor eigen publiek de B-finale op de 1500 meter. Met inhaalacties als vanouds pakte hij daar de overwinning. Een emotioneel moment waar iedereen in Dordrecht voor op de banken ging staan.

5. De opkomst van Kok
Eens in de zoveel tijd rijdt er een supertalent in de rondte. Dit seizoen lijkt het weer raak met Femke Kok. Vorig jaar werd ze al wereldkampioene bij de junioren, dit jaar verraste ze vriend en vijand op de NK Afstanden eind december door zich in de WK-selectie te schaatsen. Van de senioren wel te verstaan. Op de EK in Heerenveen maakte ze indruk door het wereldrecord bij de junioren op de 500 meter te verbeteren. Met haar recordtijd werd ze ook nog eens vierde en in de interviews achteraf stal ze de harten van het publiek. Na haar WK-optreden prolongeerde ze ook nog eens haar wereldtitel bij de junioren. Bij welke ploeg rijdt ze komend seizoen?

6. En zo verder ...
Natuurlijk noemden jullie nog veel meer prachtige overwinningen, teleurstellingen en records. Er waren persoonlijke successen, van bijvoorbeeld Mats van den Bos. Hij kijkt met veel plezier terug naar de landenwedstrijd in Inzell. Maar ook Kevin van Cleef, die dankzij de aanmoedigingen van zijn vrienden in de laatste wedstrijd van het seizoen zijn persoonlijk record brak op de 5000 meter. Ook de sfeer in de stadions was weer meer dan goed. Of het nou in Dordrecht, Heerenveen of Hamar was, jullie genoten weer met volle teugen. Op naar volgend jaar dus!

Als eerste op de hoogte als de ticketverkoop voor de schaatswedstrijden in Thialf van start gaat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Kaarten voor het WK Shorttrack in Rotterdam zijn al te koop via schaatsen.nl/tickets.