Tickets
Shop
Nieuws 31 mrt 2020

Bøkko en Njåtun twijfelen over doorzetten schaatscarrière

Hege Bøkko (29) en landgenote Ida Njåtun (29) kampen met motivatieproblemen. Het tweetal twijfelt over de toekomst en probeert antwoord te vinden op de vraag of ze nog twee jaar door willen gaan met schaatsen.

Foto : Soenar Chamid

Diep van binnen voelt Bøkko ook de behoefte om het topsportbestaan af te maken. "Dit leven heb ik de afgelopen twaalf jaar gehad. Het is moeilijk om omhoog te kijken in het schaatsen", zegt Bøkko tegenover de Noorse krant VG. Het zusje van de onlangs gestopte Håvard stond als 19-jarige op de Olympische Spelen in Vancouver, waar ze uitkwam op de 1000 en 1500 meter. De beste prestatie van Njåtun stamt uit 2015 toen ze brons veroverde op het WK Allround. 

Njåtun noemt het 'heel wenselijk' als Bøkko onderdeel blijft van de Noorse ploeg. "Hege is een steunpilaar geweest voor de meiden in het team. Maar als zij vindt dat het tijd is om verder te gaan, moet ze dat doen. Ik moet het voor mezelf uitzoeken en op dit moment is het fijn om rust te nemen", antwoordt ze op de vraag of Bøkko's beslissing haar zal beïnvloeden. In december vorig jaar lastte Bøkko al een pauze in, maar na een paar weken kwam tot haar eigen verrassing de motivatie terug. Ze wilde graag naar de WK Allround & Sprint op haar thuisbaan in Hamar en dat lukte. "In tegenstelling tot toen voel ik me nu niet elke dag opgewekter", aldus Bøkko.

Ida Njåtun | Foto : Sander Chamid

Met het oog op de Spelen van 2022 in Beijing zou het duo nog twee jaar door moeten gaan, onder leiding van coaches Jeremy Wotherspoon en Bjarne Rykkje. "Dat is nog heel ver in de toekomst. Het is pas maart, normaal gesproken zou ik uitkijken naar deze periode waarin ik meestal andere dingen doe dan schaatsen. Maar het coronavirus heeft alles een halt toegeroepen", zegt Bøkko, die zichzelf hulpeloos en lui noemt. "Het helpt niet om geïsoleerd te zijn," verklaart ze. 

De ouders van Bøkko zijn besmet geraakt met het coronavirus en als gevolg daarvan verbleven Hege en haar vriend Håvard Lorentzen de afgelopen drie weken in quarantaine. Olympisch kampioen Lorentzen is een paar dagen flink ziek geweest. Maandag mochten ze uit hun isolement. Het stel heeft het veel gehad over de voortzetting van Hege's schaatscarrière. "Maar het is uiteindelijk mijn beslissing. Hij wil dat ik doorga en wil er voor mij zijn, maar voor mijn gevoel ben ik niet erg behulpzaam geweest voor hem. Ik had een slecht humeur en dat spijt me", besluit Bøkko.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan