Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2020

Anice Das stopt: 'Er is meer in het leven dan schaatsen'

Niemand wist ervan. Toen Anice Das (34) vrijdag de knoop doorhakte te stoppen met schaatsen, droeg ze dit geheimpje een paar dagen bij zich. Haar ouders en zus kregen het maandag als eerste te horen en de buitenwereld volgde op dinsdag. "Ik heb het heel mooi afgesloten door mijn eigen weg te gaan."

Foto : Sander Chamid

Na alle voors en tegens tegen elkaar te hebben afgewogen, kwam Das vrijdag tot het besluit dat het mooi was geweest. Nog een jaar op deze manier verder gaan, was ondenkbaar. Das, die de afgelopen jaren zonder ploeg zat, kon na het afgelopen seizoen niet meer rekenen op enkele van haar privésponsoren en zou daarom nóg meer moeten werken om rond te komen. "Als topsporter moet je er 100 procent voor kunnen gaan en dat is voor mij niet meer haalbaar." 

Zeker niet nu ze vanwege de situatie in Nederland (het coronavirus) niet meer kan werken bij de sportschool waar ze werkt. Daar, bij Fit20 in Heerenveen, hoopte ze de komende weken een buffertje op te kunnen bouwen. "Maar dat valt nu weg en dan wordt het al helemaal onbetaalbaar", aldus Das, die het niet zag zitten om in de min te staan. "Er is meer in het leven dan schaatsen. Ik heb het hartstikke mooi gehad en ik zal het absoluut gaan missen."

Voor Das was het afscheidsjaar er eentje om nooit meer te vergeten. Ze maakte voor het eerst in haar carrière haar eigen trainingsschema's en daarmee reed ze op het KPN NK Sprint naar haar beste sprintvierkamp ooit. Op de 1000 meter verbeterde ze haar persoonlijk record met maar liefst één seconde. "Ik heb er de afgelopen zomer keihard voor gewerkt en dan is het heel fijn om er zo voor beloond te worden. Het doel was om er nog één keer alles uit te halen op mijn eigen trainingsschema en dat heb ik gedaan."

India
Das stond twee keer op het podium van een NK Sprint en won in 2018 tot ieders verbazing de 500 meter op het olympisch kwalificatietoernooi waarmee ze een ticket voor de Olympische Spelen veiligstelde. Toch voelde ze zich tijdens de 1000 meter op het afgelopen NK Sprint voor het eerst écht trots. "Vanwege de weg ernaartoe. Als je drie kwart van de tijd alles alleen moet doen en je zelden aanwijzingen krijgt van iemand is het heel knap als je een seconde van je PR afhaalt. Ja, dat maakt me heel trots."

Of ze nu haar trainingsschema's gaat overbrengen op de jongere sporters? "Het lijkt me hartstikke leuk om in de toekomst coach te worden, maar ik wil eerst zorgen dat ik tijdelijk werk vind als pedagoog", aldus Das, die nu ook meer tijd heeft voor haar andere doel: het vinden van haar biologische ouders in India. In april zou ze samen met een vriendin gaan, maar omdat hun visums voorlopig niet verstrekt worden, stellen ze de reis uit.

"Ik wil er namelijk wel iets kunnen doen: via kindertehuizen op zoek naar mijn biologische ouders. Ik hoop niet dat het coronavirus daar veel mensen heeft getroffen. Het zou natuurlijk heel zuur zijn als je daar komt en dat je hoort dat je ouders er niet meer zijn vanwege het virus. Maar goed, laten we niet te veel op de zaken vooruitlopen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan