Tickets
Shop
Nieuws 12 mrt 2020

Abrupt seizoeneinde voor kunstschaatsers: 'Dit doet pijn'

Voor het eerst in de geschiedenis zou een Nederlands kunstschaatspaar op de WK starten, maar het aanstaande wereldkampioenschap in Montréal is gecanceld vanwege het coronavirus. De WK zouden komende week plaatsvinden. Voor het paar Daria Danilova/Michel Tsiba en solorijdster Niki Wories betekent de afgelasting een abrupt einde van het seizoen.

Foto : Soenar Chamid

De ISU bracht woensdag een statement naar buiten waarin de afgelasting bekend werd gemaakt. "Wij waren gisteravond aan het inpakken, want we zouden eigenlijk vanochtend vroeg naar Montréal vliegen", vertelt Tsiba aan de telefoon vanuit Moskou. "Op Facebook zag ik een bericht verschijnen over de afgelasting, toen dacht ik nog dat iemand wellicht onzin verspreidde. Maar vervolgens stond het overal en heeft de KNSB ook contact met ons opgenomen."

Het paar Danilova/Tsiba behaalde eind februari op de NK in Den Haag de benodigde technische score om deel te mogen nemen aan de wereldkampioenschappen. Met een uitzinnige vreugdesprong werd het heuglijke feit gevierd op De Uithof. Maar nu moet het duo het geduld opbrengen tot in ieder geval half oktober alvorens ze geschiedenis kunnen schrijven. "Het is gewoon klote", zegt Tsiba. "We begrijpen en respecteren de beslissing, maar het is naar voor alle mensen die hiernaartoe leefden en er zo hard voor gewerkt hebben."

"Wij hadden er zin in en waren er klaar voor. Je kunt er uren over discussiëren, maar je hebt er gewoon geen invloed op." De afgelasting van het WK kwam nog enigszins onverwacht, omdat maandag nog werd gecommuniceerd dat alles vooralsnog door zou gaan of wellicht zonder publiek. Een aantal kunstschaatsers uit Japan, Italië en Spanje is al in Montréal om te trainen. "Ik had nog liever een WK gereden zonder publiek, net als bij voetbal gebeurt, maar dat ligt niet bij ons."

Leeg gevoel
"We zijn het eigenlijk nog aan het verwerken", vervolgt hij. "Na twee uur zonk het nieuws pas echt in en kreeg ik een leeg gevoel. We zitten nu op onze piek, dus we gaan wel een beetje aftrainen en vervolgens wat rust pakken." Eind maart wordt Tsiba in Nederland geopereerd aan de gescheurde meniscus in zijn knie en moet hij enkele weken herstellen. "Daarna gaan we er als vanouds tegenaan", aldus de Zandvoorter. "Als het WK in oktober doorgaat, is dat is ook wel weer iets nieuws en leuks. Het is niet optimaal, maar beter later, dan geen WK."

Voor de 23-jarige Wories is het annuleren van de wereldkampioenschappen een dubbele tegenslag. De geboren Almeerse verhuisde op haar achttiende naar Montréal om daar te trainen. Voor het eerst in drie jaar kwalificeerde de kunstschaatsster zich voor de WK, maar daar kan voorlopig een streep door. "De Canadese schaatsfederatie heeft er alles aan gedaan om het door te laten gaan", zegt Wories vanuit haar woonplaats. "De organisatie was nog tot de laatste minuut aan het voorbereiden, maar het werd te risicovol."

Aanpassen
"Het maakt zo'n WK ook niet leuker als er zoveel angst bij komt kijken. Je hebt getraind voor een evenement en als het wel was doorgegaan, was het ook niet hetzelfde geweest", meent ze. In het dagelijks leven merkt Wories weinig van de gevolgen van het coronavirus. "Eigenlijk totaal niet. Daarom kwam het ook best hard aan. In Montréal is het nog net zo druk, mensen zijn gewoon op straat. Volgens mij zijn hier ook niet veel ziektegevallen. Maar eventuele verspreiding willen ze natuurlijk voorkomen."

Dit bericht bekijken op Instagram

#athletesstandtogether All I can say right now is, Worlds 2020, you were not meant to be just yet. My journey towards this event has been beyond hard and beyond incredible at the same time. We fought as a team towards the end of the season that unfortunately ended earlier than hoped, they had their reasons and we all need to understand and accept them wanting everyone to stay safe. I want to ONES MORE thank the team and my dear daddy and mommy, who have been right behind me pushing me every single step I have taken ever since I was able to set my first ones. This news we got is unfortunate for all the athletes and teams that have worked so hard to be their very best next week, and for everyone else involved. But I am one lucky girl to have the best family and coaches team in the entire world. I don’t need to prove to you all that I was worth standing on the worlds ice, I don’t need a medal to prove that I have already won. Because I found a circle that is priceless. Come to Sainte-Julie and you will see for yourself, the best people are right beside Montreal!! Let’s work hard and looking forward for what next season has to bring, up again !! #upagain !!

Een bericht gedeeld door Niki Wories (@nikiwories) op

Haar zus zou morgen naar Montréal vertrekken en als fysiotherapeute voor de Nederlandse ploeg aanwezig zijn op de WK. De rest van de familie Wories zou begin volgende week op het vliegtuig stappen. Alles is nu geannuleerd. "Dat is ook vervelend, want ik zie hen niet veel en ik had erop gerekend", vertelt Wories. "Nu zie ik ze waarschijnlijk pas in juni, maar dat is oké. Ik wil niet dat zij het risico nemen om te gaan reizen voor 'niets'. De wereld wordt een beetje een gevangenis. Maar gezondheid gaat voorop, dat is duidelijk."

De afsluiter van het seizoen komt er niet voor de kunstschaatsers, maar Wories kan tevreden terugkijken op haar seizoen. Ze plaatste zich voor zowel de EK als de WK en veroverde haar zesde Nederlandse titel. "Dat het WK niet doorgaat, is heel zuur en doet pijn, maar ik sta vandaag gewoon weer op het ijs. Ik zal straks wel rust nemen, maar dit is ook het moment om aan de jongere rijders van mijn club te laten zien hoe je met dit soort dingen omgaat. Als wij hierdoor ons schema moeten omgooien denk ik dat iedereen dat snapt. Ik heb een doel, dat zijn de Olympische Spelen, en ik train nooit voor niets. Het is een kwestie van aanpassen. Als je op hoog niveau sport, moet je dat kunnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan