Live
Shop
Nieuws 26 jun 2020

Wedstrijdkalender langebaan 2020/2021 staat in de steigers

De nationale wedstrijdkalender voor het seizoen 2020/2021 staat in de steigers. Hoewel het vanwege het coronavirus ook in Nederland nog de vraag is hoe en waar de wedstrijden exact plaats gaan vinden, heeft de sectie langebaan & kortebaan van de KNSB samen met disciplinemanager Freek van der Wart en andere belanghebbenden de kalender voorlopig samengesteld. In grote lijnen is het een blauwdruk voor het olympische seizoen 2021/2022.

Foto : Soenar Chamid

Het aanstaande schaatsseizoen kent geen grote wijzigingen ten opzichte van vorig jaar, maar het wordt vanwege corona wel een winter waarin nog niemand exact weet hoe het eruit gaat zien. De ISU maakte onlangs via een statement bekend dat het vóór 31 augustus zal beslissen of de eerste World Cups doorgaan en in welke vorm. Voor de overige wereldbekerwedstrijden zal minstens tien weken van tevoren worden bepaald of deze door kunnen gaan of afgelast worden. Een afgelasting kan mogelijk weer invloed hebben op de nationale wedstrijdkalender.

Seizoensopening
Het eerste grote toernooi in Nederland is weer het World Cup kwalificatietoernooi (WCKT). Deze kwalificatiewedstrijden worden gehouden in het weekend van 30 oktober tot en met 1 november. De snelste 5 rijders van het WCKT en eerste 5 van de NK Afstanden van het vorige seizoen, aangevuld met winnaars van de Rabo Holland Cup seizoen 2019/2020 en de top 10 van de nationale ranglijsten hebben zich al geplaatst voor dit toernooi. Andere gegadigden kunnen zich op de traditionele seizoensopening bij de IJsselcup/Rabo Holland Cup 1 in Deventer ook nog voor het WCKT plaatsen.

De wedstrijden binnen de Rabo Holland Cup, zoals de IJsselcup/Rabo Holland Cup 1, fungeren dit jaar wederom als selectiewedstrijden voor het WCKT en de nationale kampioenschappen. De wedstrijdreeks, die dit seizoen voor de elfde keer plaatsvindt, bestaat uit meerdere wedstrijden verspreid over de maanden oktober tot en met maart. Ook dit seizoen is de Rabobank weer naamgevend hoofdsponsor. In veel gevallen maakt de Rabo Holland Cup deel uit van een van de schaatsklassiekers, zoals Kraantje Lek, de Eindhoven Trofee, de Gruno Bokaal/Zilveren Schaats en Utrecht City Bokaal. 

Naast deze wedstrijden bevat de wedstrijdkalender tevens een wedstrijdcircuit voor junioren met een tweetal NK's, waarbij ook weer plaatsen te verdienen zijn voor de wereldkampioenschappen voor junioren en de Junior World Cups. Voor het echt korte werk staat dit jaar voor de derde maal de Sprint League op de kalender. Een wedstrijdreeks met NK's Kortebaan, Pure Sprint en Supersprint, een Pure Sprint wedstrijd en uiteindelijk als finalewedstrijd de Zilveren Bal in Leeuwarden.

Titelstrijd
Na (als het goed is) de eerste vier wereldbekerwedstrijden worden de eerste nationale titels weer in de kerstperiode tijdens de NK Afstanden van 26 tot en met 28 december verdeeld. Ook de mass start maakt deel uit van dit evenement en is dit jaar tevens de finale van de landelijke competitie. Het NK Allround en het NK Sprint worden gehouden in het vierde weekend van januari. 

Nederland heeft voor komend seizoen twee internationale wedstrijden door de ISU toegewezen gekregen. Dit zijn het EK Allround & Sprint en de ISU World Cup finale. Na de jaarwisseling wordt van 8 tot en met 10 januari het gecombineerde Europees kampioenschap Allround en Sprint gehouden, daarna verhuist de schaatstop zich naar China om eerst op 17 en 18 februari in Changchun ISU World Cup 5 te rijden gevolgd. Een week later worden in Beijing op de olympische ijsbaan de wereldtitels per afstand verdeeld. Het internationale seizoen wordt net als vorig jaar in Nederland afgesloten op 6 en 7 maart. 

Download hier de complete wedstrijdkalender met de wedstrijden voor dit seizoen. Details over de selectieprocedures zijn te vinden op de website van de KNSB. Als eerste op de hoogte zijn als de kaartverkoop start? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Deel dit artikel op
Als eerste op de hoogte als de ticketverkoop start? inschrijven als schaatsfan