Live
Shop
Nieuws 04 jun 2020

Voronina krijgt schaats-Oscar voor wereldrecord

Natalia Voronina krijgt de schaats-oscar toegekend voor haar sensationele wereldrecord op de 5000 meter op de WK Afstanden in Salt Lake City. Dat maakte de Noorse organisatie van de prijs vandaag bekend. Het is voor het eerst dat een Russische schaatser deze Oscar Mathisen Award in ontvangst mag nemen.

Foto : Soenar Chamid

De 25-jarige Voronina verraste op de WK in februari vriend en vijand met haar gouden race op de vijf kilometer. Ze stond als laatste paar aan de start en had twee ritten daarvoor gezien hoe Martina Sablikova haar eigen wereldrecord verbeterde tot 6.41,18. Na een veel snellere opening bouwde Voronina gestaag haar voorsprong op. In de laatste vier ronden verloor ze weer wat tijd, maar uiteindelijk kwam ze over de streep in een nieuwe recordtijd: 6.39,02. Daarmee werd de Russin de eerste vrouw die onder de 6.40 reed op de 5000 meter.

"Ik had niet eens door dat ik zo snel ging, totdat mijn coach riep: 'min twee seconden, min drie seconden!' Pas een ronde voor het einde had ik door dat als ik niet viel, ik een wereldrecord zou rijden", vertelde Voronina na afloop. "Het is niet normaal dat dit gebeurt en ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Ik ben ook niet iemand die nu heel hard gaat roepen dat ze wereldkampioen is. Ik ben daar eigenlijk veel te zacht voor." Op de eerste dag van de WK Afstanden won Voronina brons op de 3000 meter. 

Voor het eerst krijgt een Russische schaats(st)er de prijs uitgereikt, eerder waren vier rijders uit de Sovjet Unie al uitgeroepen tot winnaar. De Oscar Mathisen Award wordt sinds 1959 jaarlijks uitgereikt voor de meest bijzondere prestatie van het seizoen. Vorig jaar ontving Kjeld Nuis de prijs voor zijn wereldrecord op de 1500 meter bij de World Cup-finale in Salt Lake City. Voronina krijgt het beeldje van Oscar Mathisen komend seizoen uitgereikt bij een nader te bepalen internationaal toernooi, aldus de organisatie. Gezien de coronacrisis is er nog geen zekerheid wanneer dat zal zijn.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan