Tickets
Shop
Nieuws 18 jun 2020

Schaatsprijzen uitgereikt aan Wüst, Roest en Kok

Ireen Wüst en Patrick Roest zijn uitgeroepen tot Schaatsster en Schaatster van het Jaar. De twee ontvingen donderdagmiddag in Thialf het bronzen beeld uit handen van Remy de Wit. Femke Kok kreeg als grootste talent de Egbert van 't Oever Aanmoedigingsprijs.

Foto : Anne van der Woude

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, kwam tijdens een verrassingsbezoek in Heerenveen het beeld, een sculptuur van beeldhouwer Wim Jonker, overhandigen. "Deze had ik niet zien aankomen. Ik ben even sprakeloos, maar voel me zeer vereerd", reageerde Wüst na een krachttraining met Team Reggeborgh. Voor de vijfvoudig olympisch kampioene betekende het alweer de tiende keer dat ze als beste langebaanschaatsster de jaarprijs in ontvangst mocht nemen.

In het voorbije seizoen sleepte ze haar zevende wereldtitel allround binnen, ze won de wereldbeker op de 1500 meter en werd in Salt Lake City ook weer wereldkampioene op die afstand. Alles bij elkaar leidde dat ertoe dat de Telegraaf-jury, bestaande uit oud-schaatskampioenen, de jaarprijs unaniem aan Ireen Wüst toewees. Dat ze haar hoofddoel voor afgelopen winter, het rijden van een wereldrecord in Salt Lake City, niet had gehaald was een te verwaarlozen detail. De Wit: "Zo hou je nog iets te wensen en houden wij je erbij op de weg naar Beijing 2022."

Foto : Anne van der Woude

Aangename verrassing
De jaarprijzen voor het langebaanschaatsen organiseert de KNSB al vele jaren in samenwerking met de Telegraaf. Het was voor het eerst dat de geraadpleegde juryleden Patrick Roest tot Schaatser van het Jaar kozen. Ook in zijn geval gebeurde dat unaniem. Roest, die begint aan zijn zesde seizoen bij coach Jac Orie en diens Team Jumbo-Visma, kreeg zijn bronzen beeld aan het begin van zijn middagtraining in Thialf.

"Een aangename verrassing", reageerde Roest. "Dit had ik niet verwacht, zeker niet omdat het voor mij geen perfect seizoen is geweest. Maar ik ben er natuurlijk superblij mee." De Zuid-Hollander was afgelopen winter onverslaanbaar op de 5000 meter in de World Cups, zodat hij bij de finale in een vol Thialf met de klassementsbokaal in zijn handen stond. Het maakte hem ook tot grote favoriet op de vijf en tien kilometer bij de WK Afstanden in Salt Lake City.

Maar op hoogte ging het mis. Vooraf had (ook) Roest nog stiekem gedroomd van een wereldrecord, maar het lukte hem niet zijn niveau te halen. Hij boekte geen zege, won zelfs geen medaille. De stayer baalde als een stekker, kon zijn teleurstellende prestaties ook niet verklaren. Maar hij toonde een grote veerkracht, wist zich te herpakken en sloeg zijn slag in Hamar.

Bij het WK Allround in het Vikingskipet won Roest de wereldtitel voor de derde keer op een rij. Twee weken later, in Thialf, kwam daar nog het toetje bij de World Cup-finale: de eindzege in het gecombineerde klassement over de langste afstanden. Voor de jury van oud-kampioenen gaf dit de doorslag om hem te kronen tot Schaatser van het Jaar.

Foto : Team Jumbo-Visma

Spectaculaire doorbraak
Femke Kok, slechts 19 jaar oud, brak afgelopen winter op spectaculaire wijze door. Haar hoofddoel voor 2019/2020 was het prolongeren van haar wereldtitel bij de junioren. Alles wat erbij zou komen, was mooi meegenomen, zei ze in interviews. Toen ze eind december bij de KPN NK Afstanden brons won op de 500 meter veranderde haar wereldje op slag.

In de pers regende het complimenten en het vervolg was spectaculair. Kok mocht in haar eigen Thialf meedoen op de EK Afstanden en greep daar individueel net naast een medaille op de 500 meter. Wel mocht ze zich in een vol stadion laten huldigen als lid van de ploeg die zilver won op de teamsprint.

En toen kwam Salt Lake City, waar de youngster zich op de 500 meter in de top-10 reed. Dat deed ze in een juniorenwereldrecord: 37,45. Het werd nog mooier: op de teamsprint won ze, samen met Jutta Leerdam en Letitia de Jong, goud in een wereldrecord. En toen moest het belangrijkste toernooi, het WK Junioren, nog komen.

In Tomaszow Mazowiecki verdedigde Kok met succes haar wereldtitel. Ze won goud op 500 en 1000 meter en mocht zich tot allround-wereldkampioene laten kronen. Missie geslaagd. Wat volgde was een overstap naar Team Reggeborgh, waar ze nu teamgenote is van Wüst. Toen die voor het eerst Schaatsster van het Jaar werd, was Kok pas zes jaar oud.

Vorig jaar kreeg Kok als grootste talent van de KNSB reeds de Egbert van 't Oever Aanmoedigingsprijs, een cheque van 500 euro. Die prijs, vernoemd naar de legendarische bondscoach die een meester was in het brengen van talent, mocht ze nu opnieuw in ontvangst nemen. Kok was er dolblij mee. "Ik zie het als een grote waardering, het was wel een mooi seizoen."

Foto : Anne van der Woude

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan