Tickets
Shop
Nieuws 28 jun 2020

Opening overdekte ijsbaan in Quebec uitgesteld tot voorjaar 2021

De opening van de nieuwe ijshal in Quebec is uitgesteld tot het voorjaar van 2021. Vanwege de coronacrisis werd de bouw een paar maanden stilgelegd. De overdekte baan in het Franstalige oosten van Canada zou een impuls moeten geven aan het langebaanschaatsen.

Foto : Soenar Chamid

Voor de oplevering van de olympische ijsbaan in Calgary (in het westen) was de baan in Quebec het epicentrum van het Canadese langebaanschaatsen. De overkapping van de Gaétan Boucher Oval, vernoemd naar de tweevoudig olympisch kampioen, is een project van de lange adem. De eerste plannen ontstonden vijftien jaar geleden en na een financiële injectie van de overheid in 2014 leek alles rond te komen. In 2018 werd de buitenbaan gesloten toen de bouw van het nieuwe ijscentrum begon. De opening stond gepland voor komende herfst, maar is nu uitgesteld tot mei 2021. 

David La Rue zou in juli naar Quebec verhuizen in afwachting van de nieuwe overdekte schaatsbaan. De 21-jarige rijder uit Montréal veroverde afgelopen seizoen de nationale titels op de 1000 en 1500 meter. De voormalig shorttracker keek ernaar uit om zich volledig te richten op de langebaan. Door het uitstel van de ijsbaan heeft La Rue nu drie opties: de verhuizing naar Quebec doorzetten (de stad waar hij ook gaat studeren), verhuizen naar Calgary waar hij vrijwel dagelijks kan schaatsen of in Montréal blijven en zich grotendeels voorbereiden op de shorttrackbaan. 

Reistijd
"Ik moet het hele jaar door nog langebaanschaatsen. Zou het beter zijn om naar Calgary te gaan?", vraagt La Rue zich hardop af tegenover La Presse. "We zitten daar al drie of vier maanden voor trainingskampen. Het is nog niet duidelijk of vliegen straks weer mogelijk is. Maar ik ben niet erg gestrest, omdat ik gewend ben aan onzekere situaties". Ook zijn collega's Alex Boisvert-Lacroix en Laurent Dubreuil maken zich niet al te druk over komend schaatsseizoen. Al had Dubreuil wel liever een ijsbaan dicht bij huis gehad, vertelt de inwoner van de provincie Quebec. 

De schaatsers denken vooral aan de zomer van 2021, waarin er wordt voorbereid op de Olympisch Spelen van 2022 in Beijing. "Dan kunnen we thuis blijven en langer en eerder in de zomer schaatsen", zegt Dubreuil. "Het zal minder geld en reistijd kosten", vult Boisvert-Lacroix aan. "Twee uur rijden in plaats van viereneenhalf uur vliegen."

De algemeen directeur van de Quebec Speed ​​Skating Federation (FPVQ) voorspelt dat atleten vanaf volgende zomer het nieuwe centrum, dat 68 miljoen Canadese dollars kost, kunnen gebruiken. "Tenzij er een ramp of een nieuw coronavirus is, ben ik ervan overtuigd dat we het hele seizoen 2021/2022 goed kunnen draaien", aldus Robert Dubreuil, Laurent's vader. "We wisten dat het een uitdaging zou zijn om de vlam levend te houden. Maar we hopen dat de kwaliteit van het gebouw - het wordt een ongelooflijke plek - en het grote aantal shorttrackers de verloren tijd inhalen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan