Tickets
Shop
Nieuws 02 jun 2020

Nieuwe tegenvaller voor Thialf: zonnepanelen moeten uit

IJsstadion Thialf heeft opnieuw een tegenslag te verwerken. Afgelopen weekend heeft de directie besloten om alle zonnepanelen op het dak uit te schakelen. Gebeurde dat niet, dan zou de ijstempel niet langer verzekerd zijn tegen brand.

Met het uitzetten van de zonnepanelen is het euvel nog niet verholpen. Als Thialf deze zomer niet met een oplossing komt om de brandveiligheid van het dak aan te tonen of te verbeteren, zullen de panelen verwijderd moeten worden. De gebruikte dakbedekking valt in de hoogste risicoklasse in combinatie met de zonnepanelen, die een mogelijke ontstekingsbron kunnen zijn.

De komende maanden gaat Thialf op zoek naar alternatieven. "Je zou kunnen denken aan het aanbrengen van sensoren die een melding geven als de panelen te heet worden", aldus directeur Marc Winters tegenover de Leeuwarder Courant. "Maar ook over het vernieuwen van het hele dak of het verplaatsen van de panelen naar een andere plek."

Het uitzetten van de zonnepanelen kost Thialf twee à drie ton per jaar. Dit bedrag komt bovenop de 1 miljoen euro die de noodlijdende ijsbaan al tekort kwam. Om die reden besloten de provincie Friesland en de gemeente Heerenveen eind april om een reddingskrediet van bijna drie miljoen euro beschikbaar te stellen. De belangrijkste klant van Thialf, de KNSB, volgt de ontwikkelingen met grote belangstelling. "Wij zijn bereid met Thialf mee te denken over nieuwe verdien- en exploitatiemodellen en indien nodig stellen we hiervoor onze expertise en netwerk beschikbaar", meldde de bond eind april. 

Update 3 juni 14:19 uur:
Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) heeft in deze kwestie Kamervragen gesteld aan minister Wiebes van Economische Zaken. Hij vraagt hem om te bemiddelen tussen Thialf en de verzekeraar en te onderzoeken of er andere oplossingen zijn, zoals een alternatieve verzekering vanuit de overheid. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan