"Ik kom eraan hoor", zegt Bianca Roosenboom (30) als ze haar laatste rondje op de skeelerpiste in Heerenveen heeft afgewerkt. Voor het eerst sinds de corona-uitbraak is de nationale selectie weer bij elkaar gekomen voor een gezamenlijke training en dat leidt tot veel lachende gezichten. Als Roosenboom is omgekleed, zegt ze: "Na zo'n training besef je pas wat je de afgelopen maanden gemist hebt."

Bondscoach Frank Fiers heeft deze zaterdag de beschikking over vijftien junioren (begin van de middag) en negen senioren (later in de middag). De 48-jarige Belg heeft op basis van de afgelopen twee EK's en trainingen van de huidige KNSB Talent Teams een aantal rijders uitgenodigd. Hoewel er meerdere afzeggingen zijn, verheugt Fiers zich op de training. "Het is alsof je weer uit je grot komt", zegt hij lachend. "We zijn blij dat we stap voor stap weer dingen kunnen doen. Dit geeft de burger moed!"

Eén van de negen rijders die present is bij de eerste training van deze zomer, is Bianca Roosenboom. De 30-jarige Kampense heeft er naar eigen zeggen lang naar uitgekeken om weer met een groepje te mogen trainen. "Het is hartstikke mooi dat we de baan weer op kunnen, ik heb het wel gemist", beweert Roosenboom, die in deze coronatijd zeker niet stil heeft gezeten. "Omdat ik op hetzelfde huisadres woon als Peter Michael en Mathias Vosté, konden we met z'n drieën fietsen en skeeleren op de weg. Dat was natuurlijk heel fijn, maar dan nóg is het aan jezelf of je de discipline hebt om te trainen." 

Foto : Rijcko Treep

Potlood
Of haar discipline haar dit seizoen nog van pas gaat komen, zal de komende weken blijken. Hoewel het RIVM alle evenementen tot 1 september heeft afgelast, heeft Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB, goede hoop dat er deze zomer nog geracet kan worden in Nederland. "Als we van de overheid eerder dan 1 september los mogen, hebben we een programma klaarstaan. Ik hoop binnen twee weken een 'go' te krijgen en dan kunnen we direct schakelen", vertelt Scheperkamp.

Zo doet de sectie inlineskaten er alles aan om in elk geval de NK's baan/weg, marathon en 100 meter dit jaar nog te laten plaatsvinden. "We hebben de NK's al voorzichtig met potlood opgeschreven", beweert Scheperkamp. Oldebroek en Naaldwijk, de locaties waar oorspronkelijk de NK's verreden zouden worden, hebben hun kandidatuur vanwege de coronacrisis afgestaan. "Maar gelukkig zijn er andere plaatsen opgestaan die zeggen: wij willen wel. Het mooie is dat sommige organisaties zelfs staan te trappelen om de eerste wedstrijd van het seizoen te organiseren."

Welke locaties zich inmiddels al beschikbaar hebben gesteld, houdt hij nog even voor zich. Wel kan hij alvast verklappen dat het NK marathon - mocht er groen licht worden gegeven - op een bijzondere locatie plaatsvindt. "Op deze locatie is nog niet eerder een NK verreden." Fiers is trots op het harde werk van zijn collega's. "Ook al is er dit jaar geen EK of WK, het is fijn om te zien dat de KNSB plannen blijft maken voor wedstrijden. Dan zijn al die online meetings niet voor niets geweest", aldus de bondscoach.

Foto : Rijcko Treep

Colombia
Hij merkt daarbij op dat het WK in Colombia nog niet officieel is afgelast
"Maar ik denk dat niemand zit te wachten om in augustus of september in het vliegtuig naar Colombia te gaan." Ook Roosenboom, die al vier keer in het Zuid-Amerikaanse land is geweest, hoeft er niet zo nodig naartoe. "Je wil er niet heen als de gezondheid in de wereld nog niet op orde is. Het laatste wat je wil, is achterblijven in een ziekenhuis middenin een land waarvan je de taal niet eens spreekt. Topsport is heel mooi, maar dat risico ga ik niet nemen."

Waar Roosenboom wel naar uitkijkt, is het rijden van wedstrijden in eigen land. Zelfs als er tot 1 september geen wedstrijden georganiseerd mogen worden, denkt ze dat een NK altijd nog mogelijk is. "Van mij part in oktober", stelt de drievoudig Nederlands kampioene op de marathon. "Ik heb vorig jaar een rotseizoen gehad door een operatie aan mijn luchtwegen en het was mijn doel om dit seizoen heel goed te zijn. Natuurlijk heb ik mezelf in het begin van de coronaperiode afgevraagd waarvoor ik eigenlijk train, maar ik doe het omdat ik het leuk vind en er heel veel plezier uithaal."

Door Rijcko Treep