Tickets
Shop
Nieuws 07 jun 2020

Ariëns over nieuwe ploeg: 'Het zijn stuk voor stuk klasbakken'

Al dertien jaar rijdt Crispijn Ariëns rond in het nationale marathonpeloton. Na succesvolle winters bij onder meer De Haan Westerhoff, Van Werven en Okay Fashion & Jeans is het nu tijd voor een overstap naar de ploeg van Royal A-ware/Interfarms. "Ik heb min of meer overal gereden en heb zeker weleens gedacht: ik hoop dat ik nog eens bij die ploeg terechtkom."

Foto : Eline Hooghiemstra

Samen met Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga, Jordy Harink, Bob de Vries, Victor Ramler en meeverhuizend ploeggenoot Sjoerd den Hertog trekt hij komende winter ten strijde in het helderblauw. "Ik kijk ernaar uit om met die mannen aan het werk te gaan. Het zijn stuk voor stuk klasbakken. Je rijdt jarenlang tegen elkaar en nu zit je erbij."

Bij zijn nieuwe ploeg zal Ariëns, die afgelopen jaar in het pak van Okay Fashion & Jeans drie wedstrijden en het natuurijsklassement won, ook voor het eerst gaan trainen onder coach Jillert Anema. "Ik ben heel benieuwd en heb er veel vertrouwen in dat het goedkomt. Jillert heeft niet voor niks de afgelopen jaren een supergoede ploeg gehad. Hij heeft laten zien dat hij zijn rijders beter kan maken en dat hij echt voor de ploeg en zijn rijders staat. Het zullen andere trainingsprikkels zijn en een andere visie op het schaatsen. Er zit in die ploeg een bak aan ervaring en het is een kans om te kijken of er ook bij mijzelf nog meer inzit."

Gekke situatie
Waar Ariëns in deze tijd van het jaar normaal al meerdere inlinemarathons in de benen heeft en middenin de voorbereidingen op het winterseizoen zit, liep dat de afgelopen tijd door de coronamaatregelen toch even anders. "Het is een gekke situatie, maar dat is voor iedereen zo. Het is ontzettend jammer dat we niet aan onze wedstrijden toekomen en dat we niet meteen samen konden trainen richting de winter. Vooral als je naar een nieuwe ploeg gaat, wil je natuurlijk zo snel mogelijk dat teamgevoel opdoen. Maar er zijn belangrijkere dingen. Ik heb geen idee of we dit jaar nog skeelerkoersen gaan rijden, maar ik hoop nog op een paar mooie wedstrijden in september."

Ook sponsortechnisch waren het spannende tijden voor de marathonschaatser. Waar in januari namelijk nog bekend werd gemaakt dat Royal A-ware en Okay Fashion & Jeans de handen ineen zouden slaan als sponsors van de marathonploeg, pakte dat door de coronasituatie toch anders uit voor de oud-sponsor van Ariëns. Edward van Dijk, eigenaar van Okay Fashion & Jeans, blijft wel bij de ploeg betrokken, vermoedelijk als teammanager, maar niet meer als hoofdsponsor.

"Het is spijtig dat het vanwege de corona zo gelopen is, maar ik ben blij dat we toch samen kunnen overstappen, inclusief Edward", zegt Ariëns. "We hebben vier supermooie jaren gehad met de Okay/Interfarms-ploeg. Dat draaide altijd zo ontzettend goed. We hebben onze hoogste doelen bereikt en veel meegemaakt samen: het was ontzettend mooi."

Naast Royal A-ware, Interfarms en ZiuZ als sponsoren van de marathontak heeft de ploeg van Jillert Anema op het langebaanijs een langlopend contract met easyJet als hoofdsponsor, dat alleen ontbonden kan worden in speciale gevallen, zoals nu. Vooralsnog is dat niet gebeurd, maar de marathonsponsoren hebben al wel laten weten het team in dat geval niet te zullen laten vallen. Als het nodig blijkt te zijn, zijn ze bereid om een deel van de kosten op het langebaanijs voor hun rekening te nemen.

Langebaan
Ariëns vermoedt dat de langebaan komende winter ook een belangrijk onderdeel gaat zijn in het trainingschema, ook voor de marathonschaatsers. Toch grapt hij dat hij niet de illusie heeft van zijn persoonlijk record op de vijf kilometer (6.22,90) een 6.08 te kunnen maken. "Ik kan denk ik moeilijk écht meedoen op de langebaan, maar ik hoop natuurlijk wel een stapje te maken. Ik stond het afgelopen jaar twee keer in de top tien van een nationale wedstrijd, dus dat kan nog iets beter. Als ik het iemand anders nét even wat moeilijker kan maken, doe ik dat graag, ha!"

Naast de jaarlijkse transferstroom heeft zich voor komend seizoen ook een nieuwe grote ploeg gevormd: Team Jumbo-Visma zal - na eerdere sporadische deelname met hun langebaanschaatsers - officieel debuteren in het marathonschaatsen. Iets waar Ariëns naar eigen zeggen alleen maar blij mee kan zijn. "Als je kijkt naar het afgelopen jaar, dan was AB Vakwerk heel sterk - en dat zal zo blijven, want daar verandert niets - en wij zullen ook een sterke ploeg zijn."

"Met Jumbo-Visma heb je er een nieuwe sterke ploeg met aanvallers bij. Dat is alleen maar positief voor de sport en ik denk dat we leuke wedstrijden gaan krijgen. Winnen blijft natuurlijk zoals altijd het hoofddoel, maar ik ben ook benieuwd wat ik komend jaar van mijn nieuwe ploeg kan leren."

Klik hier voor het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan