De Russisch-Australische kunstschaatsster Ekaterina Alexandrovskaya is vrijdag op 20-jarige leeftijd overleden. Alexandrovskaya was wereldkampioene in het paarrijden bij de junioren.

In 2017 won ze aan de zijde van de Australiër Harley Windsor goud op de WK. De in Moskou geboren Alexandrovskaya was toen al een jaar genaturaliseerd tot Australische. Het was voor het eerst dat een Australisch paar een wereldkampioenschap won. Met Windsor nam ze in 2018 deel aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. Het duo eindigde er enigszins teleurstellend als achttiende. Op de WK voor senioren in 2017 en 2018 werden Alexandrovskaya en Windsor beide keren zestiende.

De 23-jarige Windsor reageerde op Instagram verslagen op het nieuws. "Woorden kunnen niet beschrijven hoe ik mij nu voel. Ik ben kapot na het plotse overlijden van 'Katia'. Ik zal nooit vergeten hoeveel we samen hebben bereikt en zal haar altijd in mijn hart houden. Rust in vrede, Katia."

"De ISU is geschokt door het nieuws van het overlijden van Ekaterina", laat ISU-president Jan Dijkema weten. "Ze was een getalenteerde schaatsster en de kunstschaatsgemeenschap zal haar missen. Ons diepste medeleven gaat uit aan haar familie, vrienden en teamgenoten en we rouwen om dit tragische verlies."

Het Australische paar behaalde afgelopen seizoen een zevende plaats op de ISU Grand Prix Skate America, na een moeizaam eerste jaar bij de senioren. In februari maakte Windsor bekend dat hun samenwerking beëindigd was en besloot Alexandrovskaya een punt achter haar loopbaan te zetten wegens aanhoudend blessureleed. Haar lichaam werd vrijdag door agenten aangetroffen in haar appartement in Moskou. Verschillende media melden dat ze een einde aan haar leven heeft gemaakt.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie door te bellen naar 113 of 0800-0113 en via de chat op 113.nl.