Tickets
Shop
Nieuws 14 jul 2020

Skeelerpiste Rotterdam slechts kwestie van tijd

In de afgelopen coronamaanden heeft men in Zuid-Holland niet bepaald stilgezeten. In oktober zal in Rotterdam begonnen worden met de aanleg van een nieuwe skeelerpiste. De ambities zijn groot bij de initiatiefnemers: in 2021 willen zij al enkele regionale of zelfs landelijke wedstrijden organiseren, waaronder mogelijk het Nederlands kampioenschap.

Ongeveer vijf jaar geleden werden de eerste zaadjes gepland, vertelt Sander de Iongh, voorzitter van Schaatsvereniging Rotterdam. De Rotterdamse vereniging gebruikte haar oude accommodatie nog maar zeer beperkt en zocht naar een alternatief. Samen met buurvereniging SV Lansingerland gingen ze om tafel met wielervereniging RWC Ahoy, die de thuisbasis heeft aan de noordkant van Rotterdam-The Hague Airport. Op de wielerbaan werken ze ’s zomers hun skeelertrainingen af. Het zou toch mooi zijn om een breder aanbod te kunnen bieden?

De gesprekken vorderden gestaag en uiteindelijk lag er een plan om een skeelerpiste te realiseren. "Het is een lang traject geweest", zegt De Iongh daarover. "We wilden zorgen dat we ondanks een druk bezette wielerbaan toch intensiever van het complex gebruik kunnen maken." Dat houdt wat hem betreft niet op bij enkel de skeelerpiste. "De aarde die weggehaald wordt voor de aanleg van de piste kunnen we weer gebruiken voor een crossparcours." Een krachthonk met spinningbikes is zelfs al opgeleverd. 

Samen trainen
Na de toezegging van de gemeente dat het project voor subsidie in aanmerking kwam, werd het samenwerkingsverband bekrachtigd met de oprichting van de Stichting Sportpark Noordrand. Intussen zijn de voorbereidende activiteiten voor de nieuw te bouwen asfaltpiste zo goed als afgerond. "Een bocht van de wielerbaan is al verlegd en daardoor zijn er nog meer mogelijkheden ontstaan", aldus De Iongh. "De wielerbaan is 1600 meter, er is een ronde buitenom van 1000 meter en een kleine ronde van 430 meter. Daarbinnen komt de piste."

De plattegrond van het vernieuwde complex. De nieuwe piste bevindt zich bij de letter D.

De intensievere samenwerking tussen met name de twee Rotterdamse verenigingen heeft bijkomende voordelen voor de leden. Die kunnen inmiddels zonder meerkosten deelnemen aan elkaars trainingen. De Iongh: "We combineren nu de krachttraining voor het fietsen en het schaatsen. De spinningtraining in de winter en de beginnersclinics van de wielervereniging staan open voor schaatsers en ze kunnen nu ook meedoen aan de trainingskoersen." Andersom kunnen de wielrenners meedoen met het skeeleren. Ook kunnen leden van RWC Ahoy komende winter meetrainen op Schaatsbaan Rotterdam.

Regionale functie
De nieuwe accommodatie moet niet alleen een lokale functie hebben. De Iongh hoopt dat sporters uit de hele regio de baan in de toekomst weten te vinden. "We willen ook een stukje topsport faciliteren door bijvoorbeeld regionale talenten naar ons complex te trekken." Met Almere als dichtstbijzijnde alternatief, lijkt de piste in ieder geval een aantrekkelijke plek te worden voor inlineskaters uit de wijde omtrek. "De piste voldoet aan alle eisen voor landelijke wedstrijden. We gaan in gesprek met de Oomssport Competitie over regionale wedstrijden en met de KNSB over het NK in 2021 of 2022."

Terwijl de laatste voorbereidingen voor de aanleg getroffen worden is De Iongh druk bezig met de promotie van het vernieuwde complex. "Dit gebied is onze thuisbasis. We willen hier echt een verbreed trainingsaanbod neerzetten. Als het gezellig en druk wordt, trekt het ook weer nieuwe leden en maken we het park als geheel aantrekkelijker. We timmeren nu samen aan de weg richting een vitaal sportpark."

Belangstellenden om trainingen of wedstrijden te organiseren kunnen zich melden bij Sander de Iongh voorzitter@svrotterdam.nl


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan