In de medische toestand van Lara van Ruijven, die ernstig ziek in een Frans ziekenhuis verblijft, is de afgelopen dagen geen verandering gekomen. De 27-jarige shorttrackster ligt nog steeds op de intensive care, waar ze in een kunstmatig coma wordt gehouden.

Haar situatie blijft kritiek, ondanks de goede medische zorg die ze in het ziekenhuis van Perpignan krijgt. De staf van de Nederlandse shorttrackselectie én Van Ruijvens familie zijn zeer te spreken over de betrokkenheid en toewijding waarmee artsen en verplegend personeel haar verzorgen. Zij noemen die 'bewonderenswaardig'.

Desondanks balanceren familie en team nog tussen hoop en vrees. Van Ruijven verbleef met de ploeg in Font Romeu. Eind vorige week werd ze met gezondheidsklachten opgenomen in het ziekenhuis in Perpignan. Een auto-immuunreactie leidde tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen. Begin deze week moest Van Ruijven twee keer worden geopereerd; sindsdien is dat niet nodig geweest. In haar situatie is geen verandering gekomen.

Het shorttrackteam leeft enorm met Van Ruijven mee. Woensdag begonnen haar ploeggenoten een steunactie via social media, met de hashtags #PanterLara en #staystrong. Die boodschap is wereldwijd opgepikt en gedeeld. Ook langs andere kanalen blijven steunbetuigingen toestromen, waarvoor Van Ruijvens familie zeer dankbaar is. Het is voorlopig de bedoeling dat het shorttrackteam zijn trainingskamp in Frankrijk afmaakt. Op die manier blijven de rijders ook enigszins in de buurt van hun zieke teamgenoot.