Door een erehaag van ruim duizend mensen is woensdagavond afscheid genomen van Lara van Ruijven. Nog een keer maakte de 27-jarige Westlandse een ronde door Thialf. Buiten brachten schaatsers, ouders, vrienden en fans een laatste eerbetoon aan de wereldkampioene.

Het is stil op het terrein rondom Thialf, waar normaal gesproken de sporters hun auto of fiets stallen en gaan trainen in het stadion. Terwijl de zon woensdagavond door de wolken breekt, rijdt een witte rouwauto met voorop een bloemstuk stapvoets naar de ingang van de dweilmachines. Op de kist met Nederlandse vlag liggen de schaatsbril en schaatsen met de kenmerkende panterprint. Bij de schuifdeur staat Van Ruijvens vriend Ivar haar op te wachten, vechtend tegen de tranen. In het stadion rijdt de auto een laatste rondje omringd door de familie, shorttrackers en begeleidingsstaf. Ze dragen allemaal een wit shirt met een panterhartje op de borst en #PanterLara op de rug. 

Buiten vormen honderden mensen een erehaag om een laatste groet te brengen aan de 27-jarige shorttrackster. Onder hen ook veel langebaanschaatsers met een witte roos in hun handen, die zorgvuldig op de motorkap van de auto wordt neergelegd. Ook Jorien ter Mors neemt afscheid van haar oud-ploeggenote en barst in snikken uit bij het passeren van de auto. Op de Olympische Spelen in 2018 pakte Ter Mors samen met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Van Ruijven een bronzen medaille op de relay, na die knotsgekke finale. 

Bij het verlaten van de parkeerplaats bij Thialf stijgt er een luid applaus op uit de mensenmassa en kijkt Ivar nog eenmaal om naar de aanwezigen die een laatste eerbetoon brengen aan zijn grote liefde. Het applaus is voor de vrouw die shorttrackgeschiedenis schreef door in maart 2019 als eerste Nederlandse een individuele wereldtitel te veroveren. Van Ruijven zal voor altijd in de boeken blijven staan. Op 10 juli overleed ze in een Frans ziekenhuis aan de gevolgen van een auto-immuunreactie, die tot ernstige complicaties leidde.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 27 jul om 21:23