Tickets
Shop
Nieuws 04 jul 2020

Frank Fiers over het uurrecord: 'Het is confronterend, ongekend zwaar'

Na maanden wachten kunnen inlinefans wereldwijd zondag eindelijk weer naar een wedstrijd kijken. De werelduurrecordpoging van Felix Rijhnen en Mareike Thum zal misschien niet voor de meest spectaculaire sportuitzending aller tijden zorgen; het is wel een unieke onderneming. Het record bij de mannen staat namelijk al vijftien jaar op naam van Frank Fiers en bij de vrouwen heeft Linda Schellekens het record al zeventien jaar in bezit. Fiers verwacht in ieder geval dat na al die tijd zijn record aan flarden gereden zal worden.

Foto : Eline Hooghiemstra

De recordpoging van Rijhnen en Thum zal plaatsvinden op de snelle overdekte baan in het Zuid-Duitse Geisingen. Daar probeert Rijhnen verder te komen dan de afstand van 36 kilometer, 512 meter en 40 centimeter, die Fiers in 2005 aflegde. Bijzonder aan de recordpoging is dat het voor het eerst is dat het record daadwerkelijk door de internationale bond als record erkend zal worden. World Skate heeft allerlei regels en protocollen opgesteld, zodat bij toekomstige pogingen objectief vastgesteld kan worden of het record verbroken wordt. Zo is de wielgrootte maximaal 110 millimeter en dient de poging te worden verreden op een 200-meterbaan.

Als recordhouder weet Fiers als geen ander wat Rijhnen en Thum te wachten staat. "Ze gaan zeker geen fijn uur tegemoet", vertelt hij telefonisch. "Wel hebben ze een grote mentale voorsprong, omdat de huidige records al zo oud zijn." Nu de recordpoging dichterbij komt, denkt hij dankzij de diverse mediaverzoeken regelmatig weer terug aan zijn eigen uurrecord vijftien jaar geleden. "Je bent alleen maar met jezelf bezig, je techniek en cadans. Ik weet nog dat ik zeven passen in de bocht reed en veertien op het rechte stuk. Je spreekt vooraf af hoe je drinken aanpakt en wat je aandachtspunten zijn. Al die dingen leiden wel een beetje af van de pijn."

Gevecht tegen jezelf
Hoe je het ook wendt of keert, een uur lang op de limiet skeeleren doet sowieso pijn. "Het is ongekend zwaar", herinnert de bondscoach van de Nederlandse inlineskaters zich. "Een uur lang in de skeelerhouding zitten is zeer belastend voor je rug. Ook je linkerbeen krijgt het te verduren vanwege de bochten." Daar zit hem voor Rijhnen en Thum nog wel een lastig punt. Op de 200-meterbaan in Geisingen moeten de Duitse skaters twee keer zoveel bochten rijden als Fiers bij zijn poging op de 400-meterbaan in Groningen. Bij een snelheid van 40 kilometer per uur komt Rijhnen uit op 400 bochten.

Ook al gaat het eerste half uur misschien nog prima, het laatste kwartier is volgens Fiers hoe dan ook een lijdensweg. Zelf ondervond hij dat ook en dat weet hij nog als de dag van gisteren. "Je zou denken: het is nog vijf minuten, waarom pers je niet alles er nog uit? Je kunt gewoon niet versnellen. Je kunt je ook niet verschuilen of even herstellen, zoals bij een puntenkoers. Het is heel confronterend als je dan een paar mindere rondetijden hebt. Daarbij wist ik dat het bij mij niet zo goed ging als in de test die ik tien dagen eerder had gereden. Elke ronde weer krijg je de bevestiging dat je minder wordt."

Uiteindelijk wist Fiers het dus nipt te halen en sindsdien staat zijn record bijna onbetwist overeind. Enkel de relatief onbekende Fransman Clement Chaduc ondernam in 2015 een poging. Na 40 minuten lag hij bijna 150 meter voor op de Belg, totdat hij kramp kreeg en uiteindelijk 168 meter tekort kwam. Nu er na al die jaren een topper als Rijhnen zijn record gaat aanvallen, denkt Fiers dat zijn afstand geen stand gaat houden. "Ik verwacht dat hij boven de 39 kilometer uitkomt, misschien zelfs 39,5. Wat voor hem wel moeilijk is, is dat hij geen wedstrijdritme heeft kunnen opdoen. Ik ben wel benieuwd hoe dat voor hem gaat zijn. Het is in ieder geval al heel knap dat hij het zonder wedstrijdritme aandurft."

De recordpogingen van Rijhnen en Thum vinden plaats op zondag 5 juli en zijn te volgen via een livestream op world-skate.tv. Thum start haar poging om 14.00 uur, Rijhnen volgt om 15.30 uur. Het programma wordt aangevuld met sprintwedstrijden en interviews met diverse Duitse toppers. Meer informatie en het volledige programma vind je in de kalender.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan