Het had er alle schijn van dat Jesper Hospes zichzelf weer professioneel schaatser zou mogen noemen, maar het avontuur bij de nieuwe ploeg van Koen Verweij en Jutta Leerdam bleek van korte duur. De 31-jarige sprinter kreeg na drie maanden samen te hebben getraind te horen dat hij niet in aanmerking komt voor een contract. De reden? "De sponsor schijnt me te oud te vinden."

Hospes doet zijn verhaal twee weken nadat de boodschap aan hem is medegedeeld. Het zit hem nog altijd dwars dat hij de ploeg na drie maanden plotseling heeft moeten verlaten, maar hij is niet van plan om met modder te gaan gooien. "Op het moment dat Koen en Kosta (Poltavets, coach) het aan mij vertelden, dacht ik wel even: wat krijgen we nou? Dan train je drie maanden mee, heb je zin om eraan te werken en krijg je ineens te horen dat het hier eindigt", aldus Hospes, die niets anders kon dan zich erbij neer te leggen. "Koen en Kosta vonden het ook vervelend voor me, maar ze zeiden dat ze geen keus hadden. Tja, dat is gewoon jammer."

Na drie jaar bij het Friese gewest te hebben geschaatst, had hij zich er enorm op verheugd om eindelijk weer professioneel schaatser te zijn. Tegenover zijn vrienden vertelde hij – nadat Verweij hem in maart had gevraagd of hij wilde meetrainen – dat de kans vrij groot was dat hij een contract voor twee jaar zou tekenen. "En het mooiste van alles vond ik nog dat ik met Kosta mocht samenwerken. Ik ken hem al heel lang, ben 's winters regelmatig bij hem thuis en het is al die jaren een droom geweest om met hem te mogen werken. Helaas hield die droom al snel weer op, al ben ik Kosta wel dankbaar voor de drie maanden know-how."

Foto : Soenar Chamid

Hoe erg Hospes de situatie ook betreurt, hij neemt het niemand kwalijk. "Ik ging uit van een gentleman's agreement, dus dan verwacht je niet dat de sponsor je na drie maanden ineens aan de kant zet. Maar goed, het is gebeurd en ik zet er nu een streep onder. Ik heb geen zin meer om achterom te kijken, want ik kan er toch niks meer aan veranderen", aldus Hospes, die vorige week zondag een nieuwe tegenslag te verwerken kreeg. Een acute blindedarm ontsteking zorgde ervoor dat hij onder het mes moest. "Voordat ik het wist, lag ik op de operatietafel en het gaat inmiddels weer een stuk beter."

Hospes is dankzij een afspraak met de Stichting Topschaatsten Fryslan terug bij de ploeg waar hij de afgelopen seizoenen schaatste. Op de vraag of hij komend seizoen op rancune gaat rijden, is hij duidelijk. "Nee, dat zou ik vroeger misschien wel hebben gedaan, maar zo sta ik er nu niet meer in. Natuurlijk had ik de reis met Kosta graag willen voortzetten en zag ik het als één van mijn laatste kansen om professioneel schaatser te worden, maar nu ik weer bij het Friese Development Team zit, betekent dat niet dat ik die ambitie laat varen. Ik ben nog altijd gemotiveerd om hard te schaatsen en mijn niveau is nog steeds goed. Dat is voor mij de drijfveer om door te gaan."

Reactie
Gevraagd naar een reactie vanuit de nog naamloze ploeg laat eigenaar Joris Hoogenbosch weten zich niet te herkennen in het verhaal van Hospes. Sterker nog, volgens hem zou er nooit sprake van zijn geweest dat Hospes onderdeel van het team zou gaan worden. "Wellicht is die suggestie nog vóórdat de ploeg werd gevormd, gewekt, maar Jesper heeft nooit op onze lijst met namen gestaan", verzekert Hoogenbosch. "Als hij dat gevoel heeft gekregen, is dat vervelend, maar wat er is gebeurd, staat los van de ploeg."

Hoogenbosch kan zich dan ook totaal niet voorstellen dat een sponsor zou hebben gezegd dat de 31-jarige Hospes 'te oud' zou zijn. "Ik kan je met m'n hand op het hart bezweren dat zijn leeftijd er niks mee te maken heeft. Ik heb alle contacten met de sponsoren en ik weet 100 procent zeker dat hij met geen van de sponsoren heeft gesproken", aldus de woordvoerder van de nieuwe ploeg. "Nogmaals, in deze situatie zijn er alleen maar verdrietige mensen, maar ik kan je verzekeren dat ik Jesper nog nooit gezien of gesproken heb. Ik zou het fijn vinden als hij de moeite wil nemen om mij te bellen."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 10 jul om 08:39