Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2020

Visser heerst: 'Ik probeer niet te famous te zijn'

In 2018 werd de toen nog vrij onbekende Esmee Visser tijdens haar eerste internationale toernooi Europees kampioene op de 3000 meter. In twee jaar tijd kan er veel gebeuren: de 23-jarige schaatsster is inmiddels olympisch kampioene en prolongeerde zaterdag in Thialf met overmacht haar Europese titel.

Foto : Sander Chamid

Net als twee jaar geleden kwam Visser vroeg in actie. Ze reed in rit drie met een vlakke race naar een tijd van 3.59,15 en is daarmee na haar ploeggenote Ireen Wüst de tweede snelste vrouw ooit in Thialf. Samen met Antoinette de Jong zijn zij de enige Nederlandse vrouwen die in Heerenveen ooit onder de vier minuten wisten te finishen op de 3000 meter. 

De Russische Natalia Voronina pakte het zilver. Haar voorsprong op de Italiaanse Francesca Lollobrigida bedroeg slechts één honderdste van een seconde. Martina Sablikova haalde het podium verrassend genoeg niet. De Tsjechische kwam in de slotrit in actie en kon daardoor op de tijd van Visser rijden. Al na twee rondjes moest ze dat schema echter loslaten en ook het podium bleef buiten bereik.

Niet oneindig
Naast het opbouwen van een mooie erelijst heeft Visser naar eigen zeggen vooral heel veel geleerd sinds haar gouden plak tijdens de EK in Kolomna. "Voor mijn gevoel ben ik een zoveel betere schaatsster geworden en ben ik veel beter bezig gegaan met bijvoorbeeld mijn materiaal. Ik zeg daarom wel eens: 'Ik snap niet dat ik maar een klein beetje sneller ben gaan rijden'. Maar goed, hoe harder je rijdt, hoe moeilijker je nog harder kan. Zoiets is natuurlijk niet oneindig."

"Ik probeer trouwens niet te famous te zijn, of mensen niet te antwoorden", benadrukt ze dat het succes van de afgelopen jaren niet naar haar hoofd is gestegen. "Ik probeer mezelf te blijven, net als toen. Maar wel iets slimmere keuzes te maken."

Visser mag zich inmiddels tot de gevestigde orde rekenen, spanning blijft een obstakel voor de rijdster van TalentNED. Voor de KPN NK Afstanden van eind december zat ze naar eigen zeggen 'twee weken lang in een soort koker gespannen te zijn'. De oplossing? Verhuizen! "Ik ben afgelopen maandag verhuisd, dus dat was een goede afleiding voor de EK. Ik heb er dus niet te lang over kunnen dubben en heb er ontspannen naar toegeleefd. Vanochtend was ik alsnog super zenuwachtig. Aan de druk ontwijk je niet."

"Misschien moet ik in het vervolg gewoon mezelf afleiden", vervolgt ze grappend. "Ik hoef niet per se weer een verhuizing te plannen voor de WK Afstanden."

IJs verlaten
De weg naar de WK Afstanden in Salt Lake City is dus ingeslagen. Waar ze vorig jaar in voorbereiding een trainingskamp naar de zon oversloeg, vertrekt Visser nu wel voor een week naar Lanzarote met haar ploeg. "Schaatsen is wat ik het liefste doe, dus ik vind het wel moeilijk om het ijs te verlaten, maar ik denk dat dit voor mijn hoofd goed is." Eenmaal terug in Nederland zal Visser zich waarschijnlijk melden op het KPN NK Allround. "Nog even een prikkel pakken voor we naar Salt Lake City gaan."

Met de KPN NK Afstanden in de benen stonden de EK Afstanden niet genoteerd als zogenaamd piekmoment voor Visser. Dat ze hier dus toch met overmacht wint, laat zien dat het met de vorm wel goed zit. "Salt Lake City en Calgary zijn sowieso weer anders. Daar komen misschien weer andere schaatsers boven drijven. Maar ik denk dat we kunnen concluderen dat ik er goed voorsta", besluit ze.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan