De kans is groot dat de Nederlandse teamsprintmannen komende vrijdag niet aan de start zullen staan bij de EK Afstanden. Volgens Gerard van Velde, coach van Dai Dai N'tab en Kai Verbij, is het een grote fout van de organisatie om de teamsprint vlak na de 1500 meter te zetten. "Wie verzint dat? Je mag toch aannemen dat het kundige mensen zijn."

Volgens het programma zit er veertig minuten tussen de laatste rit van de 1500 meter en de start van de teamsprint. Van de Nederlandse teamsprintmannen komt alleen Thomas Krol in actie op het koningsnummer van het schaatsen, maar de sprinter was 'not amused' met het korte tijdsbestek. Sterker nog, volgens het AD zou de rijder van Team Jumbo-Visma tegen bondscoach Jan Coopmans hebben gezegd dat hij hem op deze manier niet wil rijden.

"Ik heb nu gezegd dat ik niet ga rijden, tenzij ze er vijftien minuten bij weten te praten, dan wil ik het nog overwegen. De KNSB lobbyt op dit moment hartstikke goed, maar ook dat had veel eerder gemoeten", aldus een furieuze Krol. "Ik heb uitgerekend: als je direct het ijs afgaat, en dat lukt nooit, heb ik letterlijk tien minuten voordat ik mijn pak weer aan moet doen. De planning van de ISU slaat nergens op."

Gerard van Velde, coach van Team Reggeborgh, staat achter de mening van zijn oud-pupil. Volgens de voormalig olympisch kampioen is het 'onbegrijpelijk' dat de ISU de 1500 meter en de teamsprint zo vlak achter elkaar heeft gezet. "Wij zijn hier heel erg op tegen, hoe komen mensen in vredesnaam op het idee om tot zo'n tijdschema te komen?", aldus Van Velde tijdens het persmoment in Wolvega. "Zoals het er nu voorstaat, laat ik Dai Dai en Kai niet rijden."

De Nederlandse teamsprintmannen zijn de grote favoriet voor de Europese titel. Vorig seizoen wonnen Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis goud op de WK Afstanden en bij de eerste World Cups pakten Mulder, Nuis en Verbij/Krol het goud. "Ik zou het heel jammer vinden als we niet meedoen, want wij hebben het beste team. Het zou heel raar zijn als de Russen hierdoor gaan winnen", aldus Van Velde. Krol is het daarmee eens: "Dit is gewoon competitievervalsing. Het speelt andere landen als Rusland in de kaart."

Reactie KNSB
Ook de KNSB gaf in een reactie aan de gang van zaken te betreuren. "De KNSB en de teams hebben het afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in de teamonderdelen: iedereen werkt hier met veel enthousiasme aan mee en die gezamenlijke aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen. Doordat de ISU vasthoudt aan een veel te strakke planning bij de EK Afstanden, krijgen rijders amper tijd om tussen twee onderdelen te herstellen", aldus Remy de Wit, technisch directeur van de bond.

"Zeker als zij ook nog naar de medailleceremonie mogen. Thomas Krol heeft zojuist aangegeven dat hij om die reden mogelijk zal afzeggen voor de teamsprint. Hoewel ik dit betreur, heb ik hiervoor alle begrip. Daarom heb ik de ISU nogmaals dringend verzocht om het tijdschema aan te passen, of in ieder geval de ceremonie te verplaatsen, zodat schaatsers fatsoenlijk kunnen recupereren. Wij zullen zelf alle mogelijkheden aanwenden om de sporters nog dichter bij het ijs te faciliteren."

Volgens de technisch directeur is dit probleem al enige tijd bekend en is er hierover ook al enkele malen bij de ISU aan de bel getrokken. "Helaas zonder succes. Hierdoor bestaat de kans dat wij bij deze EK in eigen land niet onze sterkste teams kunnen opstellen, wat onze medaillekansen verkleint. Dat zou een onnodige tegenslag betekenen in onze gezamenlijke aanpak van de teamonderdelen."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 08 jan om 16:25