Tickets
Shop
Nieuws 15 jan 2020

Kok gaat WK Afstanden combineren met WK junioren

Femke Kok gaat definitief deelnemen aan de ISU WK Afstanden, die van 13 tot en met 16 februari plaatsvinden in Salt Lake City. Tevens hoopt het 19-jarige talent een week daarna te starten bij de WK Junioren in het Poolse Tomaszów Mazowiecki, waar ze titelverdedigster is.

Foto : Sander Chamid

De jonge schaatsster uit het Friese Nij Beets werd eind december bij de KPN NK Afstanden derde op de 500 meter. Daarmee verdiende Kok een startbewijs voor zowel de vijfde ISU World Cup als de ISU WK Afstanden. Ook mocht ze afgelopen weekeinde deelnemen aan de ISU EK Afstanden in Heerenveen, waar ze in 37,66 (een wereldrecord voor junioren) nipt het podium miste.

Aanvankelijk was haar hele seizoensopbouw afgestemd op de WK Junioren in Polen, maar door deze ontwikkeling was het tijd om plannen bij te stellen. In nauw overleg met haar trainers bij RTC Noord/Fryslân, Wouter van der Ploeg en Andreas Wierda, en haar ouders heeft Kok besloten haar route voor de rest van dit seizoen te wijzigen.

"We hebben besproken wat het beste is voor Femke", vertelt Van der Ploeg. "De EK Afstanden hebben bevestigd dat ze klaar is voor het grote werk. Na afloop van het toernooi in Thialf zag ik een twinkeling in haar ogen. Ze was niet vermoeid, maar juist super gemotiveerd om op het hoogste niveau te laten zien wat ze in haar mars heeft."

Doorreizen
Kok zal de Junior World Cup in Minsk op 15 en 16 februari sowieso niet rijden. In plaats daarvan reist ze af naar Noord-Amerika, waar ze op 7 en 8 februari zal deelnemen aan ISU World Cup in Calgary en de week daarna dus de ISU WK Afstanden in Salt Lake. Meteen daarna wil ze doorreizen naar Polen om bij de WK voor junioren (WKJ) aan de start te verschijnen. Voor de WKJ zal de selectiecommissie langebaan van de KNSB nog wel groen licht moeten geven.

"Wij zullen er alles aan doen om Femke weer zo goed mogelijk in Polen aan de start te krijgen", zegt Van der Ploeg. Kok zelf heeft genoten van de KPN NK en ISU EK Afstanden in Thialf. "Er is de laatste weken heel veel op me afgekomen", zegt Kok. "Dat het zo snel ging, heeft mijzelf ook wel een beetje verrast. Alle aandacht die mijn prestaties krijgen vind ik prachtig, ik krijg er veel energie van. Dat maakt dat ik heel veel zin heb in de wedstrijden die er nu aankomen, in het bijzonder Salt Lake én de WK Junioren."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan