Vol ongeloof stond Femke Kok de verzamelde pers te woord in de catacomben van Thialf. De 19-jarige juniore werd op de 500 meter verrassend derde en plaatste zich zodoende voor de WK Afstanden. Dat toernooi stond zelfs niet met potlood in de agenda.

Achter een pijlsnelle Jutta Leerdam (37,75) en Letitia de Jong (37,93) veroverde de rijdster van RTC Noord Fryslân de bronzen plak in een persoonlijk record (38,14). "Ik had hier totaal geen rekening mee gehouden", jubelt ze na haar race. "Dit is natuurlijk een seniorentoernooi dus ik dacht: dan zal iedereen wel erg in vorm zijn. Dat ik me ertussen rijd is wel heel mooi."

De regerend wereldkampioene bij de junioren werd vorig seizoen op de KPN NK Afstanden al vijfde op de 500 meter. "Maar dit jaar is het niveau weer zo omhoog gegaan. Je wilt natuurlijk de beste zijn en voor jezelf een goede rit rijden dus dan is het alleen maar mooi als je sneller bent dan al die grote namen. Mijn opening is nog nooit zo snel geweest in Thialf. Ik zag het rondebord met 10,4 op de kruising en dacht: wow, nu moet ik hem goed doortrekken."

Vermoeid
Aan het begin van het seizoen kreeg Kok wat tegenslag te verwerken. Op het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT) ging het 'eigenlijk best wel slecht', aldus de Friezin. Ze trok zich op de eerste dag terug voor de 1500 meter en werd vervolgens twaalfde en zeventiende op de 500 en 1000 meter. "Ik was heel erg vermoeid en had totaal geen power meer in mijn slag. Daar maakte ik me best wel zorgen over, omdat na het WKCT de Junior World Cups waren."

Het bleek bloedarmoede te zijn, maar nu is alles weer onder controle met dank aan de nodige ijzerpillen en vitamines. "Wel jammer dat ik daar last van had, want dan duurt het langer voordat je weer op niveau bent." Kok kwam vrijdag al in actie op de 1500 meter en reed een tijd van 1.59,81. "Het laatste rondje had ik het zwaar, omdat ik al zoveel weekenden achter elkaar moet pieken."

"Twee weken geleden was het NK junioren en daarvoor heb ik alle Junior World Cups gereden dus ik had eigenlijk geen vrij weekend om bij te trainen. Je werkt telkens ergens naartoe. Ik vind het wel bijzonder dat dit er nog allemaal uit kwam. Ik hoop ooit nog meer te kunnen", klinkt het bescheiden.

Hoofddoel
Met een derde plek heeft de juniore zich ook geplaatst voor de WK Afstanden, maar het is nog de vraag of zij die gaat rijden. "De WK voor junioren is nog steeds mijn hoofddoel voor dit seizoen. Samen met mijn trainers moet ik nog even een goed plan gaan maken", lacht Kok. De WK in Salt Lake City vinden een week voor de WK junioren in Polen plaats.

"Het is wel heel cool om op zo'n snelle baan te rijden. Twee jaar geleden was ik als supporter van Tjerk (de Boer, haar vriend) mee naar het WK junioren in Amerika. Maar ik heb daar nog nooit een wedstrijd gereden, alleen één training. Hoe dat was? Ja, snel! Je rijdt veel snellere rondetijden."

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 29 dec 2019 om 10:14